Kinderfiets om te leren fietsen
| |

Kinderfiets om te leren fietsen, waarop moet je letten?

Leren fietsen, het is een heel avontuur, zowel voor het kind zelf als voor de ouders. Nadat het kind enkele maanden of jaren op een fiets met zijwieltjes heeft rondgereden, is het tijd voor de grote stap: fietsen op twee wielen! Maar waarop let je bij het aanschaffen van een kinderfiets om te leren fietsen? Daarop gaan we in dit artikel dieper in.

Het leren fietsen zonder zijwieltjes is een voor het ene kind een makkie, terwijl het voor een ander kind een nachtmerrie bij klaarlichte dag is. Mocht je op zoek zijn naar tips, lees dat het artikel leren fietsen zonder zijwieltjes. Een belangrijk aspect bij het leren fietsen is de fiets zelf en hoe hij is afgesteld. 

De juiste kinderfiets om te leren fietsen

Niet te groot

Mensen kopen weleens een fiets “op de groei”. Dan kan hij er nog jaren mee rondrijden. Doet dit niet! Een fiets die te groot is, fietst moeilijk en is doordat het kind hoog zit behoorlijk beangstigend. Deze (terechte) angst kan ervoor zorgen dat jouw kind het leren fietsen zonder zijwieltjes opgeeft nog voor het goed en wel begonnen is.

Maar ook niet te klein

Een te kleine fiets is op zich niet echt een probleem op het vlak van veiligheid en zelfvertrouwen, maar je kan er gewoon moeilijk vaart mee maken. En een beetje snelheid hebben we nu net nodig om dat evenwicht tijdens het fietsen te vinden.

Lengte van de cranks

Voor een goede en aangename trapbeweging mogen de cranks niet te lang zijn. De cranks zijn de verbindingsstukken tussen de trapas en de pedalen. Dus eigenlijk de stangen waarop de pedalen vastzitten. Als je kind met opgetrokken knieën moet fietsen wanneer zijn been bovenaan is, dan betekent dat dat de cranks te lang zijn.

Niet te zwaar

Let bij het aanschaffen van een kinderfiets om te leren fietsen ook zeker op het gewicht. Wat voor jou niet erg zwaar is, is voor een kind vaak wel heel zwaar. Doordat een kind kleiner is, is het niet alleen minder sterk, maar een fiets lijkt vaak onhandelbaar door zijn grootte (in de ogen van een kind dan toch). Als hij dan ook nog erg zwaar is, is het voor een kind veel te moeilijk en bijgevolg niet leuk.

Opgelet voor te grote zadels

Is het je al opgevallen dat kinderfietsen vaak in verhouding enorm grote zadels hebben? Nu is een goed stabiel zadel wel te verkiezen boven die minuscule sportzadeltjes die je op menig racefiets zit, een knoert van een zadel is ook weer goed. Het kind moet met zijn benen vlot rond het smalle stuk van het zadel kunnen. Als het kind zijn benen te ver moet spreiden om op het zadel te kunnen zitten, is dit niet aangenaam. Het zal ook de stabiliteit, en bijgevolg het zelfvertrouwen, niet meteen bevorderen. Op zoek naar een kleiner zadel?

Zadels voor kinderfietsen vind je onder andere hier.

Zadel afstellen om te leren fietsen

Niet alleen de grootte van het zadel is van belang bij het leren fietsen, ook de hoogte van het zadel speelt een belangrijke rol. Bij volwassenen geldt doorgaans de regel dat je het zadel best afstelt op 1,08 keer de beenlengte. Op die manier kan je met de tippen van je voeten net aan de grond. Voor een kind is dat veel te hoog. Bij een kind dat net leert fietsen, moet je ervoor zorgen dat het met beide voeten plat op de grond kan staan. Zo staat het meteen stabiel bij het vertrekken en bij het stoppen. Pas wanneer je kind het al een poosje met succes gewend is om zonder zijwieltjes te fietsen, kan je het zadel eventueel hoger afstellen.

Andere aandachtspunten

Type remmen

Er bestaan twee types remmen op kinderfietsen: de handrem en de doortraprem. Sommigen zweren bij het laatste, andere bij handremmen. In principe maakt het niet echt uit. Als je voor handremmen kiest, zie dan wel dat ze voldoende dicht bij de handvatten van het stuur staan en dat het kind ze makkelijk kan grijpen. Kinderhandjes zijn klein en hebben nog niet zoveel kracht.

Geen naafdynamo

Verlichting op een fiets is altijd een goed idee, zeker wanneer je in de donkerdere maanden al eens gaat fietsen. Koop voor op de kinderfiets lampjes met batterijen. Een naafdynamo is op zich niet verkeerd, maar voor een kind dat nog maar pas leert fietsen, is dat net wat harder moeten trappen er misschien te veel aan.

Geen versnellingen

Versnellingen kunnen cool zijn op een mountainbike of een racefiets, op een kinderfiets om te leren fietsen zijn ze totaal overbodig. Ze zorgen voor onnodige afleiding en gepruts en zijn iets dat (zeker op een kinderfiets) snel stuk kan gaan.

Veiligheid voor alles

Verlichting

Een goede zichtbaarheid is absoluut noodzakelijk. Zie er daarom op toe dat de kinderfiets is voorzien van reflectoren en verlichting. Als je op donkerdere dagen gaat fietsen, draag je ook altijd een fluo hesje.

Remmen en banden controleren

Controleer regelmatig of de remmen nog wel naar behoren werken en of de bandenspanning goed is.

Kinderfiets om te leren fietsen kopen

Hier vind je een overzicht van shops waar je kinderfietsen kan kopen. Klik op onderstaande knoppen om het aanbod te vergelijken.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.