Fietsvakantie met kind
| | |

Tips voor een geslaagde fietsvakantie met kind

Je houdt van fietsen en droomt er al lang van een fietsvakantie met je kind of kinderen, maar je bent niet zeker of dat wel haalbaar is? Is het niet een beetje te ambitieus? Zal het allemaal wel lukken? Kunnen ze volgen? Is het voor jezelf ook nog wel een beetje leuk? No worries, lees verder en ontdek enkele tips voor een geslaagde fietsvakantie met je kids.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen mee

Wanneer een kind mee kan op fietsvakantie is moeilijk te zeggen. Het ene kind trapt op zijn zevende probleemloos heel wat kilometers bij elkaar, terwijl andere kinderen op hun twaalf jaar om de vijf kilometer moet rusten. Kijk naar wat je kind aankan en bouw naar aanleiding van de fietsvakantie langzaam op door elk weekend een grotere toer te fietsen. Om er toch een leeftijd op te plakken: vanaf 10 jaar zou elk kind toch in staat moeten zijn om grotere tochten te rijden. Wel zijn er een aantal aandachtspunten.

Tempo

Een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij een fietsvakantie met kinderen, is het tempo. Wees je bewust dat een kind niet zo snel fiets als jij en houdt daar in je planning ook rekening mee. Als je zelf al ervaring hebt met fietsreizen, zal je nu je je kinderen mee op sleeptouw neemt heel wat minder kilometers afleggen in dezelfde tijd. Dat is natuurlijk geen probleem, maar wel iets dat je best op voorhand beseft. Dat bespaart je tijdens de reis heel wat frustraties.

Voldoende rust

Nog een reden dat je met kinderen minder afstand in dezelfde tijd aflegt, is omdat kinderen wellicht sneller aan rust toe zijn dan jij. Bouw voldoende rustmomenten in tijdens je trip en koppel deze aan iets leuks: een picknick, een spelletje, even lezen onder een boom, …

Zorg dat je kinderen het leuk vinden

Het laatste dat je wil op je fietsvakantie zijn zeurende en mokkende kinderen. Niet fijn voor jou, maar al helemaal niet voor de kinderen zelf. De bedoeling van vakantie is toch net ontspanning en plezier? Zorg er daarom voor dat je kinderen even enthousiast zijn over de tocht als jijzelf. Dat kan onder andere door hen het tempo te laten bepalen. Zorg ook dat de etappes niet te lang zijn en dat er bij elke etappe iets is waar de kinderen naar uit kunnen kijken.

Hier vind je fietsvakanties met kinderen

Je kan natuurlijk zelf een route uitstippelen en overnachtingsmogelijkheden regelen. Het probleem is dat je op voorhand niet altijd kan inschatten hoe kindvriendelijk de route dan is. Er zijn ook aanbieders van fietsvakanties die speciale programma’s hebben op kindermaat.

Check het aanbod via onderstaande links!

Fietsvakanties met kind in België

Fietsvakanties met kinderen in Nederland

Fietsvakanties met kinderen in Frankrijk

Fietsvakanties met kind in Duitsland

Vergelijkbare berichten