duurzaam opvoeden
| |

Duurzaam opvoeden, vanaf wieg tot tiener

Heb je een zelf een duurzame levensstijl, maar is het duurzaam opvoeden van je kinderen nog een ander paar mouwen? Alle ouders zullen wel weten dat kinderen krijgen je verbruik aanzienlijk doet stijgen. Als ouder wil je natuurlijk ook steeds het beste voor je kind. En wat kan je nog beter doen dan hen een mooie toekomst garanderen door het goede voorbeeld te geven en hen realistisch naar de milieuproblematiek te laten kijken? Dat kan allemaal op kindermaat, maar er komt wel een heel proces aan te pas. Van baby tot tiener: deze tips hebben wij voor jou op een rijtje gezet om je kinderen duurzaam op te voeden!

Van de wieg tot de eerste stapjes

Bij de geboorte van een baby komt heel wat verantwoordelijkheid kijken, omdat er heel wat zaken veranderen. Zo zal je bijvoorbeeld meteen geconfronteerd worden met een voor de hand liggend probleem: zindelijkheid. Luiers verversen zal automatisch deel gaan uitmaken van je leven, dus eigenlijk word je meteen geconfronteerd met twee mogelijkheden: wegwerpluiers of wasbare luiers.

Luiers

Wij deden eerder de test, en kunnen wasbare luiers enkel aanbevelen. Let er wel zeker op dat je genoeg wasbare luiers aankoopt – bij voorkeur luiers waarvan je de grootte zelf kan bijstellen naarmate je kind groeit. Bedenk altijd dat wasbare luiers gebruiken je veel meer was zal opleveren dan gewoonlijk, maar op lange termijn zal je er wel mee besparen. Kies je toch voor wegwerpluiers, kies je best voor ecologische alternatieven, en nooit voor plastic luiers. Die kunnen namelijk snel huidirritaties veroorzaken bij baby’s. Er bestaan ook genoeg verschillende ecologische billendoekjes op basis van natuurlijke producten, dus laat die synthetische geuren maar achterwege.

Wasbare luiers en ecologische wegwerpluiers kopen kan onder andere bij Greenjump en Waschbär.

Voeding en verzorging

Voor jonge moeders is borstvoeding geven ook soms geen optie. Gelukkig bestaan er heel wat verschillende merken biologische flesvoeding, op maat van baby’s. Door resoluut te kiezen voor biologische alternatieven, heb je al meteen minder impact op het milieu. Er is ook heel wat biologische babyvoeding beschikbaar op de markt. Denk niet alleen aan de voeding van je baby, maar ook aan de huid. Er zijn heel wat ecologische verzorgingsproducten voor baby’s op basis van uitsluitend natuurlijke producten.

Babykleding

Baby’s groeien ook enorm snel. Bijgevolg zijn ze enorm snel uit hun kleertjes gegroeid. Daarom is het ook aan te raden om een netwerk op te bouwen met enkele andere jonge ouders om kleren te delen, ze uit te wisselen of ze tweedehands aan te kopen. Nieuwe kleertjes kosten niet alleen meer, ze worden ook vaak snel naar de vuilbak verwezen als de baby’s er niet meer in passen. 

Enkele webshops voor babykleding:

Peuters en kleuters

Bewustmaking

Eens je baby wat groter wordt, zal je uiteindelijk vaarwel kunnen zeggen tegen het probleem met de luiers. Maar, nu je kinderen wat mondiger worden, beginnen ze ook actief dingen te vragen. Vaak zijn dit banale dingen, maar je kind zal je ongetwijfeld ooit vragen waarom het licht ‘s avonds uitgaat of waarom ze in de kleuterschool zeggen dat de bijtjes gered moeten worden.

Vermijd deze gesprekken absoluut niet, maar denk eraan dat je deze problemen uitlegt op maat van het kind. Dat is dé essentie van duurzaam opvoeden. Uiteindelijk zullen ze tijdens het opgroeien automatisch leren dat vlees op hun bord van dieren komt, dat plastic de natuur vervuilt, enzoverder. Het is belangrijk om deze gesprekken niet uit de weg te gaan, maar ze wel op maat van het kind te voeren. Spreek dus altijd positief over de toekomst en maak hen duidelijk dat zij wél het verschil kunnen maken vanaf ze klein zijn. Dat motiveert jullie hele gezin tesamen.

Speelgoed en hypes

Vermijd ook zo vaak mogelijk in te spelen op de laatste speelgoedtrends, want trends zijn meestal al voorbij nog voor ze beginnen. Waarom kies je niet vanaf het begin voor tijdloos, houten speelgoed? Het is bewezen dat het de creativiteit van je kinderen aanzienlijk kan bevorderen en bovendien is PVC speelgoed met veel te felle kleuren vaak niet erg gezond. Houten speelgoed gaat automatisch langer mee en is bijgevolg heel wat duurzamer. Bovendien is het gewoonweg mooi en uniek, dus eigenlijk is de keuze snel gemaakt. Over speelgoed gesproken, wist je trouwens dat je kinderen al op iets latere leeftijd kan bijleren over hernieuwbare energie door hen speelgoed aan te bieden op zonnepanelen?

Je kan je kinderen ook al op jonge leeftijd laten kennismaken met hoe mooi de natuur is en waarom het belangrijk is dat we die moeten conserveren. Laat ze vaak buiten spelen, zorg dat ze niet vervreemd raken van de natuur en leer hen ook waarom het belangrijk is om goed zorg te dragen voor de natuur. Vertel ze dat fietsen beter is voor de lucht dan met de auto te rijden, dat afval scheiden belangrijk is voor het behoud van de natuur en dat dat we zorg moeten dragen voor de planeet omdat we er maar één hebben. 

Lagereschoolkinderen

Laat ze lezen en ontdekken

Vanaf het eerste leerjaar leert je kind lezen op school. Dat is het ideale moment om hen te laten lezen in boeken over duurzaamheid op maat van kinderen. Zo krijgen ze meer het gevoel dat ze de informatie zelfstandig verwerken en beginnen ze er zelf ook actief over na te denken. Wanneer je kind je aanspreekt en zegt dat hij bang is voor de toekomst, stel ze dan steeds gerust en vertel hen dat ze zelf een verschil kunnen maken. 

Actief mee keuzes maken

Verder is het belangrijk om vanaf deze periode je kind actief te betrekken in de keuzes die je als gezin maakt op vlak van voeding. Neem ze mee naar de supermarkt en toon hen veel verse producten, leg het belang uit van seizoensgroenten en waarom je niet altijd hoeft te kiezen voor iets exclusiefs. Vertel hen waarom je best spruitjes eet in de winter en tomaten in de zomer en leg het verschil uit tussen korte en lange ketens. Zorg er tegelijk voor dat je zelf het goede voorbeeld blijft geven, maar dat niet iedereen perfect is en ze ook nooit anderen veroordelen voor hun keuzes. Kook samen met verse producten, zo weten je kinderen meteen wat goed is voor je.

Experimenteren in de tuin

Het is ook steeds een leuk idee om samen met je kinderen een kleine, biologische moestuin aan te leggen. Zo weten ze meteen hoeveel werk er kruipt in het kweken van groenten en fruit en zullen ze ook meteen meer respect hebben voor het eten dat op hun bord verschijnt. Door hen zelf te laten ervaren wat voedselproductie inhoudt, worden ze hier meteen een stuk bewuster van.

Spread the word

Als je kinderen een spreekbeurt moeten geven op school, kan je dit altijd over een ecologisch thema laten gaan zoals bijvoorbeeld het belang van recycleren of minder onnodige energie verspillen. Zo maak je niet enkel je eigen kind milieubewust, maar hopelijk ook de rest van de klas. Bewustwording is en blijft de belangrijkste stap in een duurzame levensstijl, ook voor je kind.

Mocht je zelf nog tips en ideeën hebben rond duurzaam opvoeden, mag je ons altijd een mailtje sturen op redactie@gezondverstandig.be!

Vergelijkbare berichten