Fietshelm kind kopen, tips

In lang vervlogen tijden raceten we er als kind vrolijk op los, zonder fietshelm of enige andere bescherming. Ondertussen is de fietshelm aan een flinke opmars bezig en voor kinderen is het zowat standaard geworden. En dat is maar goed ook, want bij een val kan de helm de kans op zware en ernstige verwondingen kleiner maken. Een fietshelm voor je kind kopen? Hierop let je!

Is een fietshelm nodig?

Gelukkig zijn er nog maar weinig mensen die niet overtuigd zijn van het nut (en zelfs de noodzaak) van een fietshelm voor kinderen. Voor zij die toch nog twijfelen, zetten we graag even op een rijtje waarom een fietshelm voor kinderen niet alleen slim is, maar echt noodzakelijk als we de kans op zware schade willen voorkomen wanneer je oogappel op zijn kinderfiets stapt.

Het niet dragen van een fietshelm bij een val kan voor ernstige hoofd- en hersenschade zorgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dragen van een fietshelm het aantal kinderen dat op de spoedeisende hulp terechtkomt met hoofdletsels jaarlijks met 50% kan verminderen.

Amerikaans onderzoek wijst uit dat de fietshelm het risico op een ernstig letsel kan verminderen met 58%

Fietshelm kind kopen, waarop let je?

De juiste maat fietshelm

Alles begint natuurlijk met de juiste maat van fietshelm. Het spreekt voor zich dat een jonger kind een kleinere helm nodig heeft dan een groter kind. Er zijn ook helmen waarvan je de maat kan aanpassen.

Helm mag niet verschuiven

Wanneer je de juiste maat hebt gevonden, moet je kijken of hij goed op het hoofd blijft zitten. Probeer hem met je handen te verschuiven, naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts. Kan je hem makkelijk verschuiven? Dan is het geen goede helm voor jouw kind, want dat betekent dat de helm bij een val waarschijnlijk ook gewoon verschuift, waardoor je kind nog steeds met zijn hoofd op de grond terechtkomt. Een goede helm moet stevig vast blijven zitten.

Stevig vastmaken

Het is ook van belang dat de riempjes en de gesp (of andere sluiting) degelijk en stevig zijn. Bij een val is er een zekere impact en het is natuurlijk niet de bedoeling dat de riempjes of de sluiting scheuren of loslaten.

Verluchting

De meeste helmen hebben openingen. Dat is goed, want daardoor krijgt het hoofd de nodige verkoeling. Dit is vooral belangrijk bij warmer weer.

Een fel kleurtje

De kleur van een helm lijkt op het eerste gezicht niet erg belangrijk en puur esthetisch. Toch kies je best voor een helm met een lichte of een felle kleur. Sommige helmen zijn ook voorzien van extra reflecterende stukken. Op die manier beschermt een helm niet alleen tegen een val, maar zorgt hij ook nog voor een betere zichtbaarheid in het verkeer.

Zit hij goed?

En last but not least: zit de helm goed? Een helm mag van nog zo’n goede kwaliteit zijn en stevig vast blijven zitten op het hoofd, als hij niet goed aanvoelt, zal je kind hem niet graag opzetten. Dat kan resulteren in gevaarlijke situaties (fietsen zonder helm) of in niet meer willen fietsen omdat die helm zo vervelend is.

Moet je een fietshelm vervangen?

Normaal moet je een kinderfietshelm niet meteen vervangen. Er wordt aangeraden om na vijf jaar een nieuwe helm te kopen, maar de kans is groot dat je kind er tegen die tijd toch is uitgegroeid.

Wanneer je wel zeker moet vervangen:

  • na een val
  • als de riempjes rafelen
  • als sluitingen niet goed meer werken
  • als de binnenbekleding versleten is