Leer kinderen op een leuke manier energie besparen
Weet jij hoeveel een familie gemiddeld per jaar uitgeeft aan energie? Volgens de Vlaamse overheid, betaalt een doorsnee Vlaams gezin jaarlijks rond de 2.000 euro aan energie. Dit is inderdaad een behoorlijk budget dat voor iets anders gebruikt zou kunnen worden. Laten we hiervoor samen besparen en dit van jongs af aan.
Het is belangrijk dat je jouw kinderen leert om energie te besparen want als kind besef je niet dat energie verspillen onnodig veel geld kost en slecht voor het milieu is. Hier zijn een aantal tips om kinderen bewust te maken van hun energieverbruik en het te leren daarmee zuinig om te gaan.
1. Geef het goede voorbeeld
Het is algemeen geweten: kinderen willen zich steeds als volwassenen gedragen. Het is daarom belangrijk om het goede voorbeeld te geven omdat zij uw consumptiegewoonten zullen nabootsen. We hebben het hier niet enkel over het uitschakelen van de lichten en het dichtdraaien van de kranen. Het gaat ook om het kopen van slimme verlichting, het letten op het energielabel van uw elektrische toestellen, het investeren in energiebesparende uitrustingen zoals een waterontharder, zonnepanelen, ledlampen, … Je kan een elektricien zoeken en vragen om advies, hij zal u niet alleen helpen met elektriciteitswerken maar zal ook de beste tips en tricks geven om uw energiefactuur te verlagen.
2. Stel regels op
Bepaal samen met je kinderen enkele regels. Dit kunnen heel eenvoudige regels zijn zoals:
- De laatste schakelt het licht uit
- Laat het water niet lopen als je je tanden poetst
- Zet de tv uit als je er niet naar kijkt
- …
Het kunnen ook meer strengere regels zijn zoals
- Maximaal 10 minuten in de douche
- Als je ergens heen moet binnen de 2 km, ga je te voet of neem je de fiets
- De gordijnen blijven zo lang mogelijk open en het licht zo lang mogelijk uit
- …
Zorg ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt (ouders inclusief!). Je kan afspreken dat iedereen een opmerking mag geven over het energieverbruik van het ander. Het is dus best mogelijk dat je je kleintje hoort schreeuwen “Papa/mama jij bent al 20 minuten onder de douche! Je moet er nu uit!”.
3. Maak er een spel van
Hoe kan je kinderen actief energie laten besparen? Door er een spel van te maken! Welk kind is nu niet dol op spelletjes? Enkele ideetjes
- De stroomslurpers-jacht
Het spel zit zo in elkaar: ga in alle kamers op zoek naar stiekeme sluipverbruikers. De opladers (gsm, tandenborstel, computer,…) mogen niet in de stekkers worden gelaten, de tv-decoder moet worden uitgeschakeld, kraantjes mogen niet lekken, alle lichten moeten uit, …
Om niet elke dag opnieuw urenlang een stroomslurpers-jacht te organiseren, kies je best voor een stekkerdoos met een uitknop zodat je alle stroomvreters onmiddellijk mag uitschakelen. Jij kan ook stand-by killers installeren, deze zorgen ervoor dat al jouw toestellen worden uitgeschakeld als ze op stand-by staan.
- Een avond zonder elektriciteit
Organiseer één keer per week of één keer om de twee weken een avondje zonder elektriciteit. Een schermloze avond waar de hele familie samen geniet. Speel samen een gezelschapsspel met als enige verlichting de kaarslichten. Als kers op de taart, draai de verwarming een graadje lager en trek een extra trui aan. Je zal het begrepen hebben, een cosy avond voor de boeg!
- De consumptie bewaarder
Duid elke week iemand aan die verantwoordelijk is voor het besparen van zoveel mogelijk energie. Hij of zij zal ervoor moeten zorgen dat er geen lader onnodig wordt aangesloten, dat er geen druppelende kranen zijn, dat het licht niet blijft branden, … We weten dat kinderen het leuk vinden om de touwtjes in handen te hebben. Laat hen eens het baasje uithangen.
- Turbo douche
Laat uw kinderen zo snel mogelijk douchen. Wie het langst doucht, moet de volgende dag zich met iets kouder water wassen om het goed te maken. Want ja, warme douches verbruiken meer dan koude douches. Hou er wel rekening mee dat kinderen graag in het water spelen. Laat ze hen daarom bijvoorbeeld in het weekend een lange douche of bad nemen.