Earth, een tongue-in-cheek protestsong

“Schop de mensen tot zij een geweten krijgen”, wist Louis Paul Boon ons reeds in 1947 te vertellen. Idealisme en pessimisme gaan soms hand in hand. Dat was in het naoorlogse België het geval, en dat is het nog steeds. Niet alleen literatuur, maar ook muziek durft mensen een geweten te schoppen. Hoop op een duurzamere toekomst is een thema dat zich al jaren manifesteert in de muziekwereld. Wij zetten in deze reeks nummers van de afgelopen vijftig jaar op een rij die aanzetten tot nadenken.

Drie dagen voor Earth Day 2019 dropte tongue-in-cheek rapper Lil Dicky zijn single “Earth” met meer dan 30 features van verschillende populaire artiesten. Enkele voorbeelden zijn Justin Bieber (als baviaan), Ariana Grande (als zebra) en Ed Sheeran (als koala). Dat één artiest de moeite heeft gedaan om al deze celebrities te mobiliseren mee te werken aan dit nummer, verdient op zich al respect. De boodschap die erachter schuilt is echter de kers op de taart.

Lil Dicky – Earth (2019)

Have you ever been to Earth?
Everyone who is listening has been to Earth, Ariana
(We love you, we love you)
We’re not making music for aliens here
Are we gonna die?
You know what, Bieber? We might die
(We love you, we love you)
I’m not going to lie to you
I mean, there’s so many people out here who don’t think global warming’s a real thing. You know? We gotta save this planet. We’re being stupid
Unless we get our shit together now