Duurzame kerst met Billie Cup x COSH!

Ga eco-shoppen in Antwerpen

It’s the most wonderful time of the year! Bijna is het zover. Lichtjes in winkelstraten, de geur van warme chocomelk en in de etalages schitteren kersttaferelen. December is de shoppingmaand bij uitstek. We willen gezellige kerstspulletjes en mooie cadeautjes voor onze geliefden. Helaas heeft al dat consumeren ook een impact op onze planeet. Hoe vier je een gezellige kerst als je ook lief wil zijn voor onze planeet?

COSH! en Billie Cup to the rescue!  Deze twee eco-startups roepen op tot een duurzame kerst: koop duurzaam en drink duurzaam in shoppingstad Antwerpen.

Billie Cup & COSH!: ‘We weten maar al te goed dat het vandaag niet makkelijk is als consument. Je wordt overspoeld met informatie. Raak daar nog maar aan uit. Terwijl de goede initiatieven echt bestaan. Wij willen allebei het de consument gemakkelijk maken om verantwoorde keuzes te maken. COSH! vertelt op zijn online platform wat nu echt de duurzame merken en winkels zijn, en waar je die kunt vinden. Billie Cup is een laagdrempelig en goedkoop alternatief voor de wegwerpbeker: voor een Billie betaal je één euro waarborg in je koffiebar, die je terugkrijgt als je je Billie opnieuw binnenbrengt.”

 “In december ontvang je bij elke aankoop in één van de Antwerpse COSH!-winkels een Billie-kerstkaart (*). Hiermee krijg je een gratis koffie in een Billie Cup in één van de Antwerpse zaken op de achterzijde van de kerstkaart. Billie Cup trakteert! Omdat er niets mis is met leuke cadeautjes willen kopen voor vrienden en familie. Maar dat dat ook verantwoord kan mits een beetje goodwill. Elke stap telt!”

2x female founders, 2 x eco warriors

“Werken aan een betere wereld doe je sámen. En als vrouwelijke ondernemers steunen we elkaar graag.”

Wat is COSH! ?

COSH! is een initiatief van Niki De Schryver, duurzaam ondernemer in hart en nieren. Met haar online platform wil ze consumenten helpen in hun zoektocht naar duurzame, ethische kleding. We weten intussen allemaal dat de kledingindustrie, en zeker fast fashion, een van de meest vervuilende en onethische industrieën is: erbarmelijke werkomstandigheden, waterschaarste, vergiftigde rivieren en bodemerosie.

Maar hoe weten we in de jungle van informatie welke kledij duurzaam is gemaakt? COSH! heeft het voor je gecheckt. Op het COSH! platform vind je de duurzame eigenschappen van merken, en in welk winkels je ze kan kopen. Met de COSH! routeplanner maak je een op jouw maat gemaakte shoppingroute langs die duurzame winkels. Kortom: COnscious SHopping made Easy!

Wat is Billie Cup?

Billie Cup is het initiatief van zero waste activiste Vanessa Debruyne en Mei Plasticvrij-campagneleider Ineke Van Nieuwenhove. Op festivals raken herbruikbare bekers stilaan ingeburgerd. Maar wat met de tienduizenden wegwerp koffiebekers in kantoren, scholen, stations, ziekenhuizen en koffiebars die elke dag in de vuilnisbak belanden?  Billie Cup to the rescue!

Billie Cup is een herbruikbare beker aan 1 euro waarborg die je kunt vinden én terugbrengen in elke deelnemende zaak. En dat zijn er sinds de lancering in mei een kleine 100: van koffiebars in Brussel, Antwerpen en Gent tot universiteiten en hogescholen (VUB, KdG, LUCA, Vives…), één ziekenhuis, (UZ Gent) en enkele bedrijven. Het netwerk groeit elke dag. Billie Cup gaat door tot er geen wegwerpbeker meer te bespeuren valt! One cup for all! En jij? Gebruik jij al Billie Cup?