Duurzaam alternatief voor de kerstboom: de kerstberk!

Dit najaar lanceert Inverde de Kerstberk, een duurzaam alternatief voor de klassieke kerstboom. Geen bestrijdingsmiddelen, geen monocultuur en geen plastic: de Kerstberk is gewoon een restproduct uit duurzaam bosbeheer dat perfect geschikt blijkt als “zero impact kerstboom”.

Cadeautjes die eigenlijk niemand nodig heeft, helemaal loos gaan aan de feestdis, … in de kerstperiode staan we liever niet te lang stil bij onze ecologische voetafdruk. Gelukkig kunnen we dit jaar wel feesten rond een duurzame kerstboom. Met dank aan de bosexperts van Inverde. Om een jonge aanplant alle kansen te geven, verwijderen bosbeheerders regelmatig een deel van de snelgroeiende boompjes zoals berk. Zo krijgen de tragere eiken ook voldoende licht en ruimte om te groeien, en dat is belangrijk als we snel een biodivers bos willen.

Duurzaam alternatief

“Doorgaans laten we die omgehakte berkjes gewoon liggen”, zegt Martin Winnock van Inverde. “Tot ik op het idee kwam om zo’n berkentop te gebruiken als duurzaam alternatief voor een klassieke kerstboom.” De intensieve kerstboomteelt staat meer en meer ter discussie. “Wij zien liever een divers bos met plaats voor allerlei verschillende planten en dieren”, aldus Martin. En zo werd de Kerstberk al snel een bescheiden trend in het kleine wereldje van ecologische bosbouwers.

Verkoop in Gent

Dit najaar brengt Inverde de Kerstberk voor het eerst naar het ruime publiek met een grote Kerstberkverkoop in Parkbos Gent op zaterdag 7 en zondag 8 december. De locatie is niet toevallig gekozen; het parkbos is nog erg jong en heeft veel last van opschietende berkjes. Voor 8 euro mag iedereen zijn exemplaar – groot of klein – komen uitkiezen.

De opbrengst van de Kerstberk gaat integraal naar De Warmste Week en meer bepaald naar de vzw Boom². Renaat Myny van vzw Boom²: “In Vlaanderen is verrassend veel inactieve landbouwgrond die om verschillende redenen (te klein, te nat, …) niet meer geschikt is voor landbouwers. Met onze vzw proberen wij dergelijke gronden aan te kopen en te bebossen.”

Is het dan niet ironisch dat er in het Parkbos boompjes gekapt worden om er elders nieuwe te planten? “Wij lopen met een kapmes te zwaaien om het bos gezonder en diverser te maken en dat is inderdaad een moeilijke boodschap”, geeft Martin toe. “Maar wees gerust: uiteindelijk doen we het allemaal voor meer en beter bos”.

Praktische info Kerstberkverkoop

  • Wanneer: zaterdag 7-12 en zondag 8-12, telkens van 10u tot 16u
  • Locatie: Parkbos Gent, ter hoogte van de Hemelrijkstraat 59 te 9840 Gent
    Of 900m wandelen vanaf de parking aan de Kortrijksesteenweg – volg de oranje pijlen van Inverde
  • Prijs: € 8 per Kerstberk