Baby wil niet slapen overdag, wat is er aan de hand?

Als jonge ouder weet je dat een baby naast oneindig veel liefde ook wel wat extra uitdagingen in je leven brengt. Een daarvan is ongetwijfeld het slapen. Baby’s slapen net als wij ’s nachts, maar ook overdag hebben ze heel wat slaap nodig. Maar, het kan ook flink mislopen. Je baby wil niet slapen overdag? Of hij wordt veel te vroeg of te vaak wakker ’s nachts? De lijst met mogelijke slaapproblemen is lang en kan op termijn flink doorwegen.

Baby slaapt niet overdag, is dat een probleem?

Je hebt dus een baby die overdag niet of moeilijk in slaap geraakt? Laten we eerst eens even kijken of dat een probleem is en waarom.

Waarom is genoeg slaap belangrijk?

Voldoende slapen is op elke leeftijd belangrijk. Het zorgt voor gezonde hersenen die optimaal functioneren, maar ook de rest van het lichaam heeft de diepe ontspanning van een goede en voldoende lange slaap nodig.

Bij baby’s is die nood nog groter. Bij hen gaat het immers niet alleen over het “onderhoud” van hun hersenen en lichaam. Ze zijn nog in volle ontwikkeling en genoeg slapen zorgt ervoor dat de hersenen de kans krijgen om gevormd te worden. Zo is genoeg slapen in de vroegste levensfase essentieel voor een goed werkend langetermijngeheugen op latere leeftijd. Daarnaast is voldoende slapen ook belangrijk voor het afweersysteem en de volledige groei van het kind.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

En dan komen we bij de volgende vraag: hoeveel slaap heeft een baby eigenlijk nodig. Daarbij is is de leeftijd van je baby allesbepalend. We gebruiken de term baby voor kinderen van 0 jaar. Dat is dus maar een tijdsspanne van 1 jaar, maar in het jonge kinderleven, maakt het kind verschillende fases door tijdens deze periode. Er is dus geen eenduidig antwoord op hoeveel slaap een baby nodig heeft.

Neem als vuistregel:

  • van 0 tot 3 maanden: 16 tot 20 uur per etmaal
  • van 3 tot 12 maanden: 13 tot 14 uur per etmaal

Waarom baby’s ook overdag moeten slapen

De reden waarom baby’s overdag slapen heeft enerzijds te maken met de hoeveelheid slaap die ze in totaal nodig hebben, maar ook met hoe die slaap geregeld wordt. Elke mens voelt op een gegeven moment de behoefte aan slaap. Die behoefte wordt geregeld door bepaalde slaaphormonen in ons lichaam. Baby’s en jonge kinderen maken veel meer van deze hormonen aan, waardoor ze dus ook overdag een tot twee dutjes nodig hebben.

Baby valt moeilijk in slaap overdag

Ondanks het feit dat de behoeft er dus wel degelijk is, loopt dat inslapen overdag nog weleens mis. Daar kunnen tal van redenen voor zijn.

Oorzaken slaapproblemen

  • Ziekte of ongemak
  • Angst
  • Onrustige omgeving
  • Krampen
  • Doorkomende tandjes

Slaapgids to the rescue

Je baby wil niet slapen overdag? Wat we absoluut kunnen aanraden is de Baby Slaapgids. Op deze pagina leer je meer over wat hoe je slaapproblemen bij je kinderen kan aanpakken. Verder is er een tijdelijke promo-actie waarbij je tal van extra’s gratis krijgt, onder andere Middagdutjes, de complete handleiding.