Verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen? Vermijd deze ingrediënten

Wist je dat 60% van wat je op je huid smeert, ook door je lichaam wordt opgenomen? Je cosmetica komt direct in je bloedbaan terecht, zonder eerst via de filters van je lever te gaan (zoals bij voeding) en zo in je hele lichaam. Wat je op je huid smeert is dus zelfs nog belangrijker dan wat je eet. Je zou je verzorgingsproducten moeten kunnen eten. Ontdek verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen én welke 9 ingrediënten je in elk geval NIET in je cosmetica wilt aantreffen en hoe je ze herkent op etiketten.

Schuimmakers

Wij zijn dol op rijk gevulde baden met weelderige schuimpieken, want we associeren schuim graag met schoon. Helaas reinigt schuim op zich niet. Integendeel, goedkope en agressieve detergenten drogen onze huid vooral uit en tasten zo de gunstige bacteriën op onze huid aan. Wist je dat schuimmiddelen extreem ontvetten? Zo ongeveer alle natuurlijke huidvetten worden erdoor opgelost. De meest voorkomende schuimmakers zijn sulfaten die je op de ingredëntenlijst vindt als Sodium Laureth Sulfate (SLS)Sodium Laureth Sulfoacetate of Cocamidopropyl betaïne

Emulgatoren

Emulgatoren worden gebruikt in cosmetica, zodat water en olie goed met elkaar kunnen mengen. Ze zijn echter vaak afkomstig uit de petroleum industrie. Petroleum is een sterk verontreinigd product, waarbij regelmatige blootstelling hieraan kan leiden tot een droge, gebarsten of geïrriteerde huid. Er mag dus maar een beperkte hoeveelheid in de cosmetica zitten. De meest voorkomende zijn PEG of poly ethyleen glycol (+ nummer) en polysorbate(+nummer)

Parabenen

Parabenen worden gebruikt als conserveer- of bewaarmiddelen, die de houdbaarheid verlengen van de verzorgingsproducten waarin ze zitten. Dit door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan. Parabenen worden door de huid opgenomen en hebben een oestrogene werking. Daarmee heeft het een hormoonontregelend effect. Van methylparabeen is aangetoond dat het beschadiging van de huid veroorzaakt en het afsterven van huidcellen onder invloed van zonlicht. Parabenen zijn eenvoudig te identificeren op de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld je shampoo. Ze heten methylparabenen, ethylparabenen of propylparabenen. Ook sulfaten zijn te herkennen aan het laatste stukje van de naam (sulfate). Soms staan ze erop met hun afkorting: ALS en SLS

Carbomeren en acrylaten

In cosmetica worden (onder anderen) carbomeren en acrylaten gebruikt voor het indikken van water tot een crème of gel. Dit zijn synthetische stoffen afkomstig uit de plastiekindustrie. Veel cosmetica producten bevatten vooral veel water, wat je ziet op het etiket, wanneer het als eerste ingrediënt vermeld wordt. Om water in te dikken tot een aangename gel of crème, worden onder andere carbomeren en acrylaten gebruikt. Dit is een heel goedkoop ingrediënt, maar op termijn veroorzaken ze vaak een overgevoeligheid op de huid. De meest voorkomende zijn: carbomer, DEA, acrylates en alle andere ingrediënten die eindigen op – acrylate.

Minerale oliën en siliconen

Minerale oliën, paraffine en vaseline zijn ook weer goedkope ingrediënten afkomstig uit de petroleumindustrie. Het zit in 90% van de huidverzorgingsproducten. Ze voelen zijdezacht aan, maar siliconen leggen een verstikkende film over de huid en blokkeren belangrijke functies ervan. Je huid raakt er aan ‘verslaafd’, waardoor (het behoud van) een droge huid alleen maar verergert. Dit heet het lippenbalsem effect. Eens je begint te smeren, blijf je smeren. Meest gebruikt zijn Mineral Oil, petrolatum, paraffinum liquidum, dimethiconecera micro-cristallina en isoparaffin.

Chemische filters

Chemische filters, zitten behalve in zonnebrandproducten, ook in parfum, lippenbalsem, oogschaduw, gezichtscrème en bodylotion. Een synthetische zonnebrand breng je altijd 30 minuten voordat je in de zon gaat aan, omdat de crème een reactie met je huid en de uv-stralen moet aangaan om te kunnen werken. Terwijl een natuurlijke zonnebrand direct beschermt, omdat deze op de huid blijft en de zon weerkaatst, vanwege de zink- of titaniumdioxide die erin zit. Chemische zonnefilters worden dus door je lichaam systematisch geabsorbeerd en komen in je bloed terecht. Ingrediënten die je wil vermijden: Oxybenzone, Homosalate, Octisalate en Avobenzone. Zonnenbrandproducten die 100% natuurlijke, minerale filters gebruiken in plaats van chemische filters, vind je bijvoorbeeld bij Biosolis.

Fluoride

Fluoride is een sporenelement dat van nature minimaal voorkomt in onder andere eieren, melk, rood vlees, bepaalde fruitsoorten etc. Het verhardt je tandglazuur, zodat het minder kwetsbaar wordt en bacteriën minder de kans krijgen om gaatjes te veroorzaken. Daarom zit fluoride in bijna alle tandpasta’s en mondspoel middelen die je tegenkomt. Fluoride is echter ook een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie. In het toonaangevende tijdschrift The Lancet werd fluoride in maart 2014, samen met vijf andere chemische stoffen, bestempeld als een neurotoxine, ofwel een stof die de hersenen en het zenuwstelsel kan beschadigen. Gebruik dus liever een natuurlijke tandpasta zonder dit stofje.

Geur- en kleurstoffen

Is het geurtje van je cosmeticaproduct afkomstig van parfum, dan kan dat zeer schadelijk zijn voor de huid en irritatie, jeuk en allergieën veroorzaken. In contact met de zon kan het bovendien voor bruine vlekken zorgen. Spuit parfum liever van een afstandje op je kleren, in plaats van op je huid. Kunstmatige kleurstoffen in huidverzorgingsproducten zijn al helemaal onnodig. Als een product al kleur heeft, is dat het beste afkomstig uit de natuurlijke oorsprong van een plant. Op een etiket herken je deze ingrediënten aan de term: Parfum en CI (+nummer).

Aluminium(chloorhydraat)

De reden dat er aluminium in deodorant zit, is dat aluminium perfect is om een blokkade tegen zweet te vormen. Dat is tijdelijk fijn, maar zweten doe je niet voor niets: je lichaam ruimt daarmee gifstoffen op. Zweten wil je dus niet voorkomen, maar zweetgeurtjes wel. Aluminium is bovendien neurotoxisch. Hoewel verschillende organisaties beweren dat aluminium chloorhydraat veilig is, mag er echter maar maximaal 25% in een deodorant zitten. De vraag is: hoe veilig is veilig en vooral: hoevéél is veilig? Vaak gebruik je het vaak dagelijks, soms meerdere keren per dag en dat decennia lang. Gelukkig zijn er inmiddels ook natuurlijke alternatieven.