Zelfvertrouwen krijgen, tips, tricks en training

De ene heeft het van nature. De andere heeft het niet. En weer anderen hebben er misschien nét iets te veel van: zelfvertrouwen. Merk je bij jezelf dat je er wel wat meer van kan gebruiken? Goed nieuws! Het geloven in jezelf is iets dat je kan ontwikkelen. Met deze tips voor meer zelfvertrouwen ben je alvast een flink eind op weg. Het is als een nieuwe taal leren: oefenen, oefenen en blijven oefenen. Heb je daar begeleiding bij nodig, dan kan je altijd nog de zelfvertrouwen training online volgen.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Geef jezelf eens een schouderklopje

Niets geeft je zelfvertrouwen een grotere deuk dan zelfkritiek. Het is onmogelijk om je goed te voelen over jezelf, terwijl je jezelf afkraakt. Hoe aardig vind je jezelf als je jezelf naar beneden haalt? Niet aardig? Volgende vraag: Is het mogelijk jezelf te respecteren, te waarderen en te vertrouwen als je jezelf niet aardig vindt? Denk hier maar eens over na…

Het tegenovergesteld van zelfkritiek is jezelf een compliment geven. Met een compliment voel je je tevreden, erken je je prestaties en waardeer je wie je bent.

Het is als een alles-in-1 multivitamine voor je zelfvertrouwen. Geef jezelf regelmatig het cadeau van een welgemeend schouderklopje. Misschien voelt dit raar in het begin, maar dat is alleen maar omdat je het niet gewend bent…

Herinner je zelfvertrouwen

Wat betekent dit? Het betekent dat iedereen wel ergens zelfvertrouwen in heeft. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die echt nergens zelfvertrouwen in heeft. De onzekere afdelingsassistentie die aan danswedstrijden meedoet, de nerveuze verkoper die alles weet over zeilen, of de stille boekhouder die bijles geeft in de Franse taal. Er is altijd wel iets, je bent het hooguit even vergeten…

Worstel je met je zelfvertrouwen in grote groepen? Waarom voel je je dan wèl zeker in een klein gezelschap? Wat doe je anders, wat denk je dan anders? Neem dat zekere gevoel (dat je al in je hebt) en projecteer het in de onzekere situatie.

Wees je bewust van je sterke kanten.

Doen waar je goed in bent is de beste manier om te groeien. Waarom? Omdat je sterke kanten bij je passen. Werken met je sterke kanten is ontzettend goed voor je zelfvertrouwen. Vergeet je zwakke kanten en richt je aandacht op wat je goed kunt. Dit geeft je energie, een goed gevoel en vooral véél resultaat. Wat is beter voor je zelfvertrouwen dan te doen waar je goed in bent?

Vier je successen

Veel mensen hebben de neiging hun successen af te doen met: “Ach, dat was niet zo bijzonder. Dat kan iedereen.” Wat een vergissing! Je hebt zo hard gewerkt om iets te bereiken en nu maak je het kleiner dan het is. Vier je successen: Koop een fles champagne na je eerste werkdag, ga uit eten na je eerste presentatie, geef een feest na je promotie. Vier je succes en je viert je leven…

Oordeel minder

Is het je al opgevallen dat mensen die sterk in zichzelf geloven bijna nooit oordelen? Niet over zichzelf, maar ook niet over anderen. Het zijn allemaal mensen die zichzelf en andere accepteren zoals ze zijn.

Oordeel minder over anderen en oordeel minder over jezelf. In beide gevallen leg je de focus op wat er niet goed gaat – en daar word je niet gelukkiger van. Hoe minder je anderen en jezelf veroordeelt, hoe beter je je voelt. Hoe minder je jezelf beoordeelt, hoe meer zelfvertrouwen. Hoe minder je anderen veroordeelt, hoe beter je relaties…

Stel de toekomst uit

Als we erg piekeren over de toekomst, worden we vanzelf onzeker. Onzekerheid komt van het gevoel geen controle te hebben. En als je ergens geen controle over hebt, dan is het wel over een denkbeeldige toekomst. Dus stel de toekomst uit, richt je aandacht op vandaag. Kijk wat je vandaag kunt doen, wat je vandaag kunt kiezen, wat je vandaag kunt ondernemen.

Accepteer jezelf – stap voor stap

Acceptatie is de sleutel naar zelfvertrouwen. Hoe kun je jezelf vertrouwen als je niet accepteert wie je bent? Wie vertrouw je dan eigenlijk? Begin bij je sterke punten en waar je trots op bent. Ga door met je zwakke punten en wat je niet leuk vindt aan jezelf. Accepteer het allemaal.

Accepteer, accepteer, accepteer! 
Accepteer jezelf elke dag weer een beetje meer (dat klinkt als een liedje…)
Ga net zolang door tot je weer terug bent bij jezelf! 

Hopenlijk kunnen deze tips voor meer zelfvertrouwen je helpen, zoals ze ook vele anderen hebben geholpen.

Zelfvertrouwen training

Deze tips zijn op zich niet moeilijk. Maar, soms is het moeilijk om ze in het echte leven toe te passen, op het moment dat het nodig is.

Heb je daarom wat extra hulp nodig?

Volg dan deze online Zelfvertrouwen training. Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!