Een goede babymatras kiezen. Waarop moet je letten?

Je baby in dromenland? Dan kan je als ouder ook op beide oren slapen… Al weten veel mama’s en papa’s vaak niet waarop letten bij het kiezen van een babymatras, zo blijkt uit de ervaring van allnatura. Deze specialist in gezond slapen en natuurlijk wonen reikt enkele tips aan voor een praktische, veilige én duurzame babymatras.

Kies een stevige matras

Veel ouders denken hun pasgeborene een plezier te doen met een zachte matras. “Maar vanuit orthopedisch standpunt is dat helemaal verkeerd”, vertelt Felix Olle, CEO bij allnatura. “Dat komt omdat de wervelkolom van een baby nog vrij recht is. Die typische S-vorm ontwikkelt zich pas veel later, rond de leeftijd van acht jaar. Precies daarom kies je best een stevige matras die de nodige ondersteuning kan bieden – zeker omdat een pasgeboren baby zo’n 18 uur per dag slaapt. Tegelijk moet de matras elastisch genoeg zijn om later geen houding- en rugproblemen te ontwikkelen.”

… én een elastische matras 

Baby’s zijn erg mobiel en gebruiken hun bed niet alleen om te slapen maar ook om te bewegen en op eigen benen te leren staan, letterlijk. Daarom is het belangrijk dat je matras een stabiele basis biedt (en voorkomt dat voetjes door de spijlen kunnen glijden) én tegelijk een elastische kern heeft. “Kokosvezel met latex heeft uitstekende elastische eigenschappen. De combinatie van beide natuurmaterialen zorgt ook voor een aangenaam en droog slaapklimaat dankzij het goede vochttransport en de uitstekende temperatuurregulering. Andere troef: babymatrassen met een elastische kern van natuurlatex en een binnenbekleding van stabiliserend katoen zijn uitermate geschikt als je kindje een allergie heeft.”

… en gerust ook een dunne matras 

Een dunnere matras wekt vaak het wantrouwen van nieuwe ouders. “Onterecht. Want een matrashoogte van ongeveer tien centimeter is ruim voldoende voor de eerste levensjaren. Wel moet je erop letten dat het hoofd van je kindje niet meer dan twee tot drie centimeter inzakt in de matras. Ook mogen baby’s niet met hun schouders in de matras zinken. Een dunne matras is dus geen probleem, zelfs niet als je een stevige baby hebt. Later, bij het kiezen van een kindermatras, moet je wel rekening houden met de lengte en het gewicht van je kind. Als de babymatras nog maar tien centimeter langer is dan je baby, is het tijd voor een nieuw bed met een aangepaste matrasmaat.”

Liever luchten dan wassen

Je babymatras onderhouden, is vrij simpel. Draai de matras regelmatig om en wissel ook eens hoofd- en voeteneinde. Zo creëer je optimale ventilatie en een nog betere vochtwisseling. Verder geldt ‘liever luchten dan wassen’, omdat bij elk wasbeurt de waardevolle natuurvezels slijten. “Voor extra hygiëne kan je wel een moltonhoes gebruiken. Een afneembare tijk van biologisch katoen die je op 60° kan wassen is ideaal. Vermijd beddengoed met een extra beschermlaagje en vermijd ook een matras met kunstvezels, die zal minder goed ventileren waardoor je baby het te warm kan krijgen. Koop ook nooit een matras met een plastic hoes. Dat is gevaarlijk en laat geen frisse, schone lucht door. De babymatrassen van allnatura bevatten geen enkel synthetisch materiaal.”

Huidvriendelijk verzorgingskussen

Naast een duurzame babymatras van kokosvezels en latex heeft allnatura ook een huidvriendelijk verzorgingskussen in huis. “Terwijl bij een matras vooral het binnenwerk van belang is, gaat het bij een verzorgingskussen net om de buitenkant. Met zo’n 2.000 aankleedbeurten per jaar heeft de tere babyhuid veel contact met het oppervlak. Daarom zijn kunstmatige weekmakers en plastic taboe. allnatura werkt enkel met natuurlijke en hygiënische materialen die we zorgvuldig laten testen op schadelijke stoffen. Zo zijn we zeker van duurzame en huidvriendelijke oplossingen voor de gevoelige babyhuid!”

Zo, met deze tips kan meer doordacht een goede babymatras kiezen. Succes!

Bron: Allnatura