Zwemvijver of zwembad, wat te kiezen?

Eén ding staat vast: je wil je eigen zwemparadijsje in je achtertuin. Alleen ben je er nog niet uit over je nu best kiest voor een zwemvijver of zwembad. Wij zetten even enkele aandachtspunten op een rijtje, zodat jij beter je keuze kan maken. Het verschil ik kostprijs tussen een zwemvijver en een zwembad zal ongetwijfeld meespelen. Rekening houdend met onderstaande punten is onze favoriet absoluut de zwemvijver.

Onderhoud zwemvijver versus zwembad

Laten we van start gaan met iets waar veel mensen niet meteen bij stil staan bij de keuze van een zwemvijver of zwembad: het onderhoud. Een zwembad onderhouden is een flinke klus: de juiste filter installeren, chemische producten kopen, chloor in het zwembad laten… Veel zwembadeigenaars onderschatten vooraf de hoeveelheid werk. Heb je daar geen problemen mee of besteed je dat uit: dan is een zwembad in dit geval geen enkel probleem.

Bij een zwemvijver hoef je hier allemaal niet aan te denken. De natuur zorgt voor het onderhoud! Het water wordt gezuiverd en gefilterd door waterplanten en poreuze gesteenten zoals lavasteen. Jij hoeft dus niet te investeren in al die dure chemische producten! Dat betekent meteen ook dat je geen last meer zult hebben van prikkende ogen, allergieën of een geïrriteerde huid.

Het enige onderhoud bij een zwemvijver waar jij rekening mee moet houden, is vrij beperkt:

  • Snoei je filterplanten een keer per jaar.
  • Laat eventueel een bio stofzuiger je bodem proper houden. Jij hoeft alleen maar op de ‘aan’-knop te duwen.
  • Installeer een collector met circulatiepomp. Dat is wettelijk verplicht! De circulatiepomp, die zich in een aparte put buiten de vijver moet bevinden, zorgt voor een goede circulatie tussen het filtergedeelte en het zwemgedeelte.

Prijs zwemvijver versus zwembad

Hoewel de kostprijs van een zwemvijver niet te onderschatten is, is een zwembad nog altijd duurder.

Een gemiddeld zwembad heb je voor een bedrag pakweg tussen de 30.000 en 50.000 euro. De aanleg van een zwemvijver zit tussen de 25.000 en 40.000 euro.

Vraag vrijblijvend prijzen en info voor zwemvijvers

Hier lees je welke factoren de prijs van een zwemvijver mee bepalen.

Vraag verblijvend prijzen en info voor zwembaden

Lopende kosten zwemvijver versus zwembad

Onderhoudskosten

We haalden het al eerder aan dat een zwembad meer onderhoud vergt dan een zwemvijver: schoonmaak, producten, onderhoud techniek, … Het spreekt dan ook voor zich dat dit verschil in onderhoud al zorgt voor een verschil in lopende kosten tussen een zwemvijver en een zwembad. Maar, er is meer.

Verwarmingskosten

Wist jij dat een zwemvijver van nature tot 2° warmer is dan een zwembad Zeker als je ook nog eens een donker afdekzeil gebruikt, heeft het water steeds een ideale temperatuur.

Toch nog wat frisjes? Bijverwarmen is natuurlijk altijd mogelijk, maar maak er zeker geen jacuzzi van. Is je water warmer dan 29° C? Dan gaan de planten kapot, wat heel het ecosysteem (en dus je hele zwemvijver!) naar de vaantjes helpt.

Ecologische impact zwemvijver versus zwembad

Verwarming

Zoals net aangegeven moet een zwembad best verwarmd worden, terwijl dat bij een zwemvijver niet (of minder) het geval is. Gelukkig zijn er voor de zwembadbezitters tal van energievriendelijke systemen (met warmtepomp en/of zonde-energie) op de markt waarmee je je zwembad kan verwarmen met een zo klein mogelijke impact. Maar, zonder is nog altijd gezonder, vinden wij!

Onderhoudsproducten

Om het water van je zwembad schoon te houden, heb je allerlei producten nodig: chloor, zouten, … Deze doden het leven in het water zodat het helder blijft en je afzetting op wanden voorkomt. Helaas zijn deze producten niet altijd even milieuvriendelijk.

Biodiversiteit

We haalden het in de vorige paragraaf al aan: in een zwembad worden bacteriën en organismen gedood om het water en het zwembad prober te houden. In een zwemvijver is dat niet het geval. Het water wordt op natuurlijke wijze gefilterd door planten. Het resultaat: een propere zwemvijver mét respect voor het leven in je tuin en je vijver.

Onze favoriet: de zwemvijver

Voor wie het nog niet door mocht hebben, dit artikel is een pleidooi voor de zwemvijver. Dit is absoluut onze favoriet! Is er iets mis met een zwembad? Helemaal niet, maar het is gewoon minder ons ding! Wij houden van de natuurlijke feel die een zwemvijver in de tuin brengt. Tel daarbij de lagere kostprijs voor de aanleg, quasi geen onderhoudskosten, geen verwarmingskosten en het geringe onderhoud… Dan is onze keuze snel gemaakt!

Wil je het beste van de twee werelden? Dan kan je een hybride zwemvijver overwegen.

Ben jij professioneel plaatser van zwemvijvers?

Ben jij zelf een aanbieder en wil je graag meer en betere klanten binnenhalen? Laat dan vrijblijvend hier je gegevens achter.