Xylitol, tandvriendelijk maar niet zo groen

Waar denk je aan als je “Xylitol” hoort? Aan een kunstmatige, chemische zoetstof, toch? Maar, eigenlijk komt deze suikervervanger van nature voor in een aantal groenten en fruit zoals bloemkool, aardbeien en frambozen, om er maar een paar te noemen. We hebben zelfs sporen van xylitol in ons lichaam als bijproduct van de koolhydraatvertering.

De term “berkensuiker”, zoals het ook weleens genoemd wordt, is dan weer misleidend. Xylitol wordt namelijk niet direct uit berkenbomen gehaald. Maar de bomen spelen soms wel een rol in de productie van xylitol.

Xylitol natuurlijk?

Verwarrend? We leggen het uit. Xylitol wordt gemaakt uit xylose, dat komt inderdaad uit berkenbomen, maar kan net zo goed worden geproduceerd uit andere hardhoutsoorten en zelfs uit de restanten van stro, graan, maïs en andere landbouwproducten. Tegenwoordig wordt de meeste xylitol gemaakt uit maïs. 

Xylitol helemaal niet zo natuurlijk!

Eerst wordt de houtsuiker xylose bij hoge temperaturen geproduceerd met behulp van een natriumhydroxideoplossing en zwavelzuur. Toch wel een behoorlijk chemisch en vervuilend proces. In een volgende stap wordt de suikervervanger xylitol uit dit mengsel geëxtraheerd. 

De basis is inderdaad wel natuurlijk, maar de manier waarop uit die natuurlijke stoffen de xylose wordt getrokken is op zijn minst vies te noemen. En dan hebben we het nog niet over de enorme hoeveelheden energie die daarbij komen kijken.

Xylitol tandvriendelijk en caloriearm

Xylitol heeft een lage glycemische index en ongeveer 40 procent minder calorieën dan huishoudelijke suiker. Het is ook bijzonder populair als suikervervanger in kauwgom. Het voorkomt namelijk tandbederf en een droge mond. 

Keerzijde: eet veel xylitol en je zit wel een poosje op het toilet. Het heeft namelijk een laxerend effect en kan je een opgeblazen gevoel geven.

Rapport

De suikervervanger xylitol, oftewel berkensuiker, wordt meestal niet van berken gemaakt, maar van andere agrarische bijproducten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat deze tandvriendelijke natuurlijke zoetstof mogelijk genetisch gemodificeerde maïs bevat. Daarom, en ook vanwege de enorme hoeveelheid energie die nodig is voor de productie, lijkt het maar beter om deze zoetstof te vermijden.