BPA-vrije producten zijn niet altijd veiliger

Bisphenol-S, een populaire vervangstof voor het controversiële bisphenol-A, is ook niet helemaal veilig. Amerikaanse onderzoekers waarschuwen dat de stof zowel de placenta als de hersenen van een ontwikkelende baby negatief kan beïnvloeden.

Steeds meer plasticproducten zijn voorzien van het label “BPA-vrij” vanwege de hormoonverstorende eigenschappen van BPA, voluit Bisphenol-A. De stof wordt onder meer in verband gebracht met miskramen, placentaziekten en verschillende ontwikkelingsstoornissen na de geboorte.

Vorig jaar bestempelde het Europees Hof van Justitie de stof als “toxisch” en “erg zorgwekkend”.

Plasticproducenten gingen daarom op zoek naar alternatieven zoals bisphenol-S, maar ook die zijn niet veilig, waarschuwt een nieuwe Amerikaanse studie in Proceedings van de National Academy of Sciences.

Overdragen op kind

Wetenschappers van de Universiteit van Missouri bestudeerden de effecten van BPS op de placenta van muizen. Die vormen de weerslag van waar een ongeboren jong in de baarmoeder voor staat; de placenta kan ook alles waaraan de moeder in haar bloed kan worden blootgesteld, zoals schadelijke chemicaliën, overdragen op het ontwikkelende kind.

“Synthetische chemicaliën zoals BPS kunnen door de placenta dringen, dus alles wat in het bloed van de moeder circuleert, kan gemakkelijk worden overgedragen aan het ontwikkelende kind”, zegt Cheryl Rosenfeld, hoogleraar in de Biomedische Wetenschappen aan het College of Veterinary Medicine.

“Dit muismodel is het beste model dat we nu hebben om de mogelijke effecten van BPS tijdens de zwangerschap van de mens te simuleren, omdat de placenta een vergelijkbare structuur heeft bij zowel muizen als mensen.”

Serotonine

Rosenfeld voegt eraan toe dat de placenta dient als een primaire bron van serotonine voor de ontwikkeling van de foetale hersenen bij zowel muizen als mensen. Serotonine, vaak geassocieerd met het gevoel van geluk, is een natuurlijke chemische stof die de functies van een persoon kan beïnvloeden, inclusief emoties en fysieke activiteiten zoals slapen, eten en voedsel verteren.

“De placenta reageert op zowel natuurlijke als op synthetische chemicaliën,” zegt Rosenfeld. “Het lichaam interpreteert die foutief als natuurlijke chemicaliën en is niet in staat om de schadelijke effecten ervan te verzachten.”

Wat nog belangrijker is, zeggen de wetenschappers, is dat de chemicaliën het vermogen hebben om de serotonineproductie van de placenta te verlagen en zo de ontwikkeling van de foetale hersenen in gevaar brengen. “Tijdens deze kritieke periode in de ontwikkeling zijn de hersenen afhankelijk van de placenta om serotonine te produceren”, zegt Rosenfeld.

“Ontwikkelingsblootstelling aan BPA of zelfs zijn vervanger, BPS, kan dus leiden tot langdurige gevolgen voor de gezondheid. “