Natuurlijke suikervervanger: is ahornsiroop gezond?

Ahornstroop (esdoornsiroop) zien we vaak opduiken als suikervervanger in allerlei producten zoals thee, desserts en gebak. De productie van ahornsiroop start met het boren van gaten in de esdoorn. Het opvangen sap wordt vervolgens verhit, zodat het resterende water eruit kan verdampen. Het resultaat: een geconcentreerde siroop. Uit bijvoorbeeld 100 liter sap maakt men 2,5 liter siroop. 

Ahornsiroop calorieën

Ahornsiroop bevat voornamelijk sacharose en fructosesuikers. De ahornsiroop die je in de winkel vindt, bevat ongeveer 45 procent water. Ahornsiroop scoort doorgaans niet slecht als het gaat om calorieën. Toch zeker als je gaat vergelijken met honing of andere suikers en zoetstoffen. Maar let op, dit is deels een vertekend beeld. Het lagere aantal calorieën heeft namelijk in de eerste plaats te maken met het hogere watergehalte.

Je zal met andere woorden meer ahornsiroop nodig hebben om dezelfde zoetheid te bekomen. En als je meer siroop gebruikt, schiet natuurlijk ook de hoeveelheid calorieën de lucht in. Of ahornsiroop gezond is, hangt dus in feite af van hoeveel je ervan gebruikt. Deze regel kunnen we eigenlijk veralgemenen naar alle suikers en zoetstoffen.

Ahornsiroop, een verre van lokaal product

Ahornstroop wordt voornamelijk geproduceerd in Canada. De esdoorns die dit sap leveren groeien namelijk niet in onze contreien. Daarbij is het ook nog belangrijk dat de bomen ongeveer dertig à vijftig jaar oud zijn. Als je dus naar duurzaamheid gaat kijken, scoort ahornsiroop niet echt goed. Veel beter kan je op zoek gaan naar lokale producten..

Duurzaamheidsrapport

Pannenkoeken en ahornsiroop, een geweldige combinatie! Helaas is deze zoete saus als natuurlijke suikervervanger niet gezonder dan gewone suiker. Tel daarbij de lange transportroutes en de daaruit voortvloeiende CO2-uitstoot. Niet zo goed dus…

Ahornsiroop kopen