Zelf elektriciteit leggen nieuwbouw, hoe begin je?

Je overweegt om zelf elektriciteit te leggen in je nieuwbouw om de prijs te drukken? Dan is een hele klus, maar als je het goed aanpakt wel haalbaar. Zelfs als je geen kaas hebt gegeten van elektriciteit en met enkele praktische beginnersvragen zit. Je kan het eigenlijke aansluitwerk nog altijd overlaten aan een elektricien, maar wel flink besparen op de voorbereidende werken (slijpen, inbouwdozen plaatsen, …).

Leg die slijptol nog even neer! Er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten die je in acht moet nemen. Volg onderstaande handleiding.

Meten en tekenen

Op de plannen die je van je architect hebt gekregen staan alle stopcontacten, lichtpunten en schakelaars aangeduid. Je weet dus waar je een gat zal moeten maken om deze te plaatsen en waar de leidingen moeten lopen. Om alles netjes, op dezelfde hoogte en waterpas te krijgen is het belangrijk dat je eerst alles goed uitmeet en aftekent.

De hoogte van de inbouwdozen

Voor je met potlood of stift aan de slag gaat moet je bepalen hoe hoog je de stopcontacten en lichtschakelaar wil hebben. Daar bestaan geen regels voor en kies je volledig zelf. Doorgaans worden lichtschakelaars op ongeveer 110 centimeter hoogte geplaatst, voor stopcontacten is dat zo’n 25 centimeter, thermostaten en domotica-displays op zo’n 150 centimeter.

LET OP: dit is gemeten van af de afgewerkte vloer. Wanneer je elektriciteit gaat plaatsen is die vloer er nog niet. Je zal dus exact moeten weten hoe hoe die vloer komt en vanaf daar meten.

De afmetingen van de inbouwdozen

Bij het aftekenen van de vierkanten waar de inbouwdozen geplaatst moeten worden, moet je natuurlijk weten hoe groot die inbouwdozen zijn. Dat is ongeveer 8 bij 8 centimeter. Teken dus een 10 bij 10 centimeter af om de doos vlot en zonder problemen te kunnen plaatsen. De spleten smeer je achteraf toch weer dicht met gips.

Nog een belangrijk punt bij het aftekenen van de gaten voor de inbouwdozen: gebruik een waterpas! Je wil toch niet dat je stopcontacten of lichtschakelaar scheef hangen? Je hebt door de extra ruimte die je gaat uitkappen wel een beetje speling om de inbouwdoos nog recht te hangen, maar het makkelijkste is dat je dat je al begint met een recht gat.

Sleuven voor de bekabeling

De sleuven die je inslijpt in de muur dienen om de kabels in te trekken die naar de inbouwdozen leiden. Bij voorkeur gaf je altijd horizontaal. Teken vanuit het midden van het gat voor de inbouwdoos loodrecht naar beneden. Bij sommige lichtschakelaars is dat naar boven en beneden (zie daarvoor je elektrisch plan).

De sleuven zijn zo’n drie à vier centimeter breed.

Trek die molen op gang

Is alles afgetekend? Dan is het tijd om de gaten voor de inbouwdozen uit te kappen en de sleuven te slijpen.

Materiaal

Voor het kappen gebruik je een gewone steenbeitel en een flinke hamer. Bij het uitkappen heb je best een inbouwdoosje bij de hand. Dan kan je meteen ook de diepte passen. De doosjes mogen niet meer dan een halve centimeter uitsteken. Tip: kap liever iets dieper dan te krap. Minder gedoe achteraf…

Voor de sleuven bestaan er speciale sleuvenslijpers (met twee bladen), waarmee je op het eerste zich snel een sleuf uitslijpt. Onze ervaring daarmee is dat die nogal snel vastlopen. Je werkt veel sneller en nauwkeuriger wanneer je een gewone slijptol gebruikt met een goede diamantschijf erop.

Bijvoorbeeld deze:

ProductCheck prijzen
Metabo WEPBA17 slijperBol.com
Diamantschijven 230 mmBol.com

Denk aan je veiligheid

Omdat dit een heel stoffig werkje is, waarbij ook nog eens steensplinters in het rond kunnen vliegen, is een stofmasker en een veiligheidsbril absoluut noodzakelijk.

Potjes plaatsen

Als alle gaten en sleuven klaar zijn en alles is gestofzuigd begint nu het leukere werk.

Voordat je de inbouwdozen plaatst zorg je ervoor dat je de voorziene openingen eruit duwt. Deze dienen namelijk om straks de kabels door te steken.

Spuit met een plantenspuit water in het uitgekapte gat (dit zorgt ervoor dat de mortel of gips beter hecht).

Smeer met een gruwel morgen aan de linker en rechterkant van het uitgeslepen gat én op de achterkant van de inbouwdoos. Duw de inbouwdoos voorzichtig in het gat. Met een waterpas zet het je doosje recht. En nu afblijven!

De bekabeling duw je in de sleuf en je smeert de sleuf dicht met mortel of gips (niet te lopend). Tip: om te voorkomen dat de kabel onderuit schuift kan je aan de voet van de sleuf iets zwaar op de kabel zetten (een steen, betonblok, …)

Het meer technische werk voor de elektricien

Wanneer alles is geplaatst en de elektriciteit kan aangesloten worden, mag de elektriciën komen voor het meer technische werk. Weet je nog niet welke elektricien je gaat kiezen? Dan is het zeker een goede zaak om bij verschillende bedrijven je licht op te steken. Ga niet met eender wie in zee en vergelijk goed.

Je kan makkelijk bij meerdere elektriciens uit jouw regio info opvragen. Volledig gratis en vrijblijvend.

Ik ben zelf elektricien

Ben jij zelf een aanbieder en wil je graag meer en betere klanten binnenhalen? Laat dan vrijblijvend hier je gegevens achter.