Vocht in de muur zelf oplossen, hoe doe je dat?

vocht in de muur zelf oplossen

Merk je dat er een muffe geur hangt in huis? Zie je plekken op de muur? Bladdert verf af? Komt pleisterwerk los? Dat heb je wellicht met een vochtprobleem te maken. Voor de gezondheid van jezelf én je woning pak je dat probleem best zo snel mogelijk aan. Laat je iemand komen, of wil je het probleem van vocht in de muur zelf oplossen?

De vraag of je iemand laat komen of dat je het probleem zelf gaat oplossen, is aan jou.

Een belangrijke factor in die keuze is de prijs. Je kan altijd vrijblijvend info opvragen over de mogelijkheden en de prijs en achteraf kiezen of je er al dan niet zelf voor gaat.

Uit onderzoek blijkt dat je zo’n 20% kan uitsparen door het zelf te doen.

Om dat voor jouw situatie na te gaan, kan je via onderstaande links makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis info opvragen bij meerdere vaklui bij jouw in de buurt.

Denk je na het ontvangen van de info dat je beter zelf aan de slag gaat? Lees dan verder!

Starten met vocht in de muur zelf oplossen: vind de oorzaak van je vochtprobleem

OK, je hebt besloten om zelf de handen uit de mouwen te steken?

Daar gaan we!

Voor je iets aan het vochtprobleem kan doen, moet je onderzoeken waar het vocht vandaan komt. Hoe komt het dat jouw muur vochtig is?

Er zijn ruwweg drie soorten vochtproblemen te onderscheiden:

  • Opstijgend vocht:
  • Doorslaand vocht
  • Condens: vocht dat in de ruimte aanwezig is en zich vastzet op bepaalde delen van de muur

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht “kruipt” als het ware langs de muur omhoog. De vochtplekken bevinden zich dan ook vooral aan de onderkant van de muur.

Dit is het meest voorkomende vochtprobleem. En als je wat handig bent er de tijd in wil stoppen, kan je dit probleem met vocht in de muur zelf oplossen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht krijg je als water door de buitenmuur naar de binnenmuur trekt.

In tegenstelling tot opstijgend vocht zitten de plekken bij doorslaand vocht eerder aan de bovenkant of in het midden van de muur.

Ook op de buitenmuur kan je doorslaand vocht herkennen. Zwarte vegen, vochtige muren en kapot metselwerk betekenen meestal niet veel goeds.

Condens

Condens is het enige vochtprobleem waarbij het vocht niet van buiten naar binnen trekt. Hier doet het vochtprobleem zich voor doordat het aanwezige vocht in de binnenruimte zich vastzet op de muur. Hier is de oplossing meestal eerder te zoeken in het verbeteren van de ventilatie en niet zozeer in een technische ingreep in de muur.

Vochtprobleem aanpakken: technieken

Naargelang de oorzaak van jouw vochtprobleem zijn er meerdere technieken en ingrepen mogelijk om de schade binnen de perken te houden.

Muur injecteren om vocht in de muur zelf op te lossen

Wanneer je te maken hebt met opstijgend vocht of doorslaand vocht, kan je dat tegenhouden door de muur te injecteren met een vochtwerend product.

Dit heb je nodig

Zo ga je tewerk

Om de bodem (of vloer) te beschermen tegen het vochtafstotend middel plaats je eerst de beschermfolie tegen de muur.

Boor de gaten volgens de richtlijnen op het product dat je kocht en maak de gaten stofvrij met de stofzuiger.

Giet het vochtwerend middel door de trechter in de injectiebuisjes. In de plaats van een trechter kan je ook een speciaal daarvoor ontworpen spuit gebruiken. Hierdoor zal het vochtwerende product beter zijn werk kunnen doen.

Nadat alles is opgedroogd, maak je de boorgaten dicht met mortel.

Bovenstaande stappen doe je zowel in de buitenmuur als de binnenmuur.

Muur onderkappen en opstijgend vocht tegenhouden

Een anderen meer drastische ingreep is het onderkappen van de muur. Daarbij wordt horizontaal de muur opengekapt om er een (nieuwe) waterkering te plaatsen.

Het spreekt voor zich dat dit niet alleen een ze arbeidsintensieve klus is, het kan ook behoorlijk riskant worden. In tegenstelling toch het boren van enkele gaten, ga je hier echt raken aan de stabiliteit van je muur.

Het is dan ook niet aangeraden om de muur zelf te onderkappen, maar dit over te laten aan een vakman. Die beschikt over de nodige ervaring en kan inschatten wat de mogelijkheden zijn.

Toch maar laten doen?

Zakt na het lezen van bovenstaande je de moed in de schoenen om het probleem met vocht in de muur zelf op te lossen? Of denk je dat je er te weinig van kent? Of misschien heb je er gewoon geen tijd en zin in…

Steek dan even vrijblijvend je licht op bij enkele ervaren vaklui bij jou in de buurt. Dat kan in één beweging via onderstaande links.

Succes!