| | | |

Mediterraan dieet helpt bij ‘gezond oud worden’

Gezond oud worden, wie wil dat niet? Wie een jaar lang een mediterraan dieet volgt, stimuleert de groei van gezonde bacteriën in de darmen en dringt schadelijke varianten die ontstekingen veroorzaken terug. Dat blijkt uit onderzoek onder ouderen.

De onderzoekers volgden een jaar lang een groep ouderen tussen 65 en 79. Ze ontdekten dat een mediterraan dieet kan bijdragen aan het uitstellen van fysieke zwakte en cognitieve achteruitgang op latere leeftijd.

Gezond oud worden

Uit eerder onderzoek bleek al dat een slecht of beperkt dieet, zoals dat vaak voorkomt bij ouderen, en vooral in zorginstellingen, een negatieve invloed heeft op de darmflora. De onderzoekers wilden weten of een mediterraan dieet de darmflora bij ouderen in stand houdt. Of zelfs de bacteriën stimuleert die geassocieerd worden met “gezond oud worden”.

Bij 612 ouderen uit vijf landen (Frankrijk, Italië, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk) analyseerde men het microbioom in de darmen voor en nadat ze twaalf maanden hun gebruikelijke dieet of een mediterraan dieet hadden gevolgd.

Meer kracht

Bij de deelnemers die twaalf maanden een mediterraan dieet volgden, bleek de darmflora in positieve zin veranderd te zijn. De bacteriën die in eerdere onderzoeken geassocieerd werden met kracht, zoals loopsnelheid en gripkracht, namen toe.

Dat gold ook voor microben die gerelateerd worden aan betere cognitieve functies zoals geheugen. De potentieel schadelijke microben die gerelateerd worden aan ontstekingen, namen af.

De veranderingen kwamen vooral door een toename van vezels in het dieet en een toename van vitaminen en mineralen – specifiek C, B6, B9, koper, kalium, ijzer, mangaan en magnesium.

Een mediterraan dieet is rijk aan fruit, groenten, noten, olijfolie en vis. Het bevat weinig rood vlees en verzadigde vetten.

Wil jij ook gezond oud worden? Aan de slag dan!

Hier vind je een overzicht van kookboeken voor een mediterraans dieet.

Vergelijkbare berichten