Bezieler BioOrg overtuigd dat duurzame samenleving noodzaak is

Koen De Koster van BioOrg, een bedrijf dat werkt met een schoonmaaktechniek op basis van goede bacterieën, maakte een professionele ommezwaai van vervuilende chemicaliën naar duurzame en ecologische producten.

Wat was voor u de trigger om als duurzaam bedrijf aan de slag te gaan? Wat heeft u over de streep getrokken?

“Ik had vroeger een bedrijf dat coatings verkocht voor koel- en verwarmingsinstallaties. Daar kwamen meestal zware chemicaliën bij te pas. Dit wilde ik veranderen wegens omslachtig en vervuilend. Ik ging op zoek naar mogelijke alternatieven. Door na te denken over het principe van biologische compostering, kwam ik op het spoor van de goede bacteriën uit het bos. Ze bleken niet alleen uiterst effectief en eenvoudig te gebruiken, maar ook ongelofelijk krachtig voor toepassingen in curatief en preventief onderhoud. Zo is er een revolutionair vernieuwende schoonmaakmethode ontstaan die zowel de vervuiling aanpakt die je ziet (vetvlekken, vingertasten, stof, enzovoort) alsook vervuilende stoffen wegwerkt die je niet ziet (fijnstof, VOCs, geuren, …). De bacteriën vormen een ecosysteem en eten de stoffen die voor ons vervuilend zijn. Je hebt dus geen water en ook geen zepen meer nodig om je leef- en werkomgeving ultraschoon en vooral ook gezond te maken.”

Waar haalde en haalt u inspiratie om duurzaam te werken? 

“Duurzaamheid is voor mij altijd een synoniem geweest voor ‘het moet anders want het kan beter’. Waarom zouden we geen methode gebruiken die al miljoenen jaren zijn effect heeft bewezen: laat bacteriën vervuiling wegnemen uit onze omgeving. Bacteriën zijn levende organismen die nooit falen in hun schoonmaaktaken. Zij werken continu en op alle plaatsen waar ze aanwezig zijn, en halen vervuilende stoffen uit onze gebouwen die wij niet eens kunnen zien, laat staan wegruimen. De winst voor mens en milieu, dus de positieve voetafdruk die je met deze methode realiseert, is eigenlijk een extra bonus bovenop de superieure schoonmaakkracht.” 

Op welke realisaties bent u het meest trots en waarom? 

“Schoonmaken blijft nog steeds een miskende opdracht in onze samenleving. Door een methode aan te reiken die niet enkel ergonomisch, maar ook volledig veilig is voor de schoonmakers, bieden we een enorme meerwaarde voor de mens achter de schoonmaker. Eindelijk respect voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan een schonere samenleving!”

Wat zijn volgens u de meest geslaagde duurzame acties van andere bedrijven en waarom?

“Duurzaamheid wordt een standaard denkpatroon en komt stilaan naar voor als enig mogelijke manier om onze economische processen leefbaar en betaalbaar te maken. Er zijn ontelbaar veel bedrijven die de transitie succesvol hebben ingezet, gelukkig te veel om op te noemen. “

Is er volgens u nog een toekomst voor bedrijven die niet met duurzaamheid bezig zijn?

“De publieke opinie, wij allemaal samen, zullen bepalen hoe de toekomst er zal uitzien. En die zal zeker duurzaam zijn uit noodzaak, in alle betekenissen van het woord.”

Welke tips kan u geven aan bedrijven en ondernemers die wel interesse hebben in duurzaamheid, maar de sprong nog niet gewaagd hebben?

“Duurzaamheid als motor voor vernieuwing en efficiëntie is nu al een economische realiteit. Dat valt voor geen enkele ernstige ondernemer nog te ontkennen.”