Waarom de ene vaker door muggen wordt gestoken dan de andere

Lijkt het soms alsof jij een wandelende muggenmagneet bent? Ben jij altijd de pineut die vol muggenbeten staat? Waarom steken muggen de ene wel en de andere niet? Waar komen muggen op af?

Zika, Westnijlziekte, malaria, knokkelkoorts … Muggen kunnen allerhande ziektes overdragen. Gelukkig hebben we daar in onze contreien niet meteen last van. Van muggenbeten dan weer des te meer! En dan hebben we het nog niet over hun gekmakende gezoem terwijl je probeert te slapen. Ja, het zijn écht toffe beestjes… Not! 😉

Er bestaan allerlei mythes over wat muggen aantrekt en afstoot. Vitamine B-12 zorgt er bijvoorbeeld niet voor dat ze uit je buurt blijven. Wat zijn dan wel zaken die bijdragen aan jouw aantrekkingskracht (of niet niet).

Kleding

Muggen gebruiken onder andere hun ogen om op hun slachtoffers te jagen. Ze gaan ook op geuren af, maar vooral in de late namiddag is het zicht hun belangrijkste leidraad om op jacht te gaan. Als je donkere kleding draagt (vooral groen, zwart en rood), zien muggen je beter. In het muggenseizoen is het dus beter om deze kleuren te vermijden.

Bloedgroep

Muggen houden van O

Net als bij vampieren draait het bij muggen allemaal om bloed. Nu ja, dat en nectar. Volwassen muggen voeden zich met nectar. Ze eten dus geen bloed, zoals sommige mensen denken. Maar vrouwtjes zijn wel afhankelijk van de proteïnes in ons bloed voor de productie van eitjes. Het is dus geen verrassing dat sommige bloedtypes meer gewild zijn dan andere. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met bloedgroep O bijna twee keer zo aantrekkelijk zijn dan mensen met bloedgroep A. Mensen met bloedgroep B zitten in het midden.

Ben jij een afscheider, of niet?

Bovendien produceert 87 procent van de mensen een afscheiding die aangeeft welke bloedgroep ze hebben. Muggen worden meer aangetrokken tot die 87 procent dan tot de niet-afscheiders, ongeacht de bloedgroep.

Gas

Muggen kunnen kooldioxide vanop een flinke afstand waarnemen, en ze kunnen mensen van een afstand van 5-15 meter zien. De combinatie van deze twee factoren, zorgen ervoor dat je je maar moeilijk voor hen kan verstoppen. Hoe meer iemand uitademt, hoe aantrekkelijker hij wordt. Grotere mensen ademen meer uit. Aangezien mensen kooldioxide uitademen via de neus en de mond, worden muggen aangetrokken door ons hoofd. Dat verklaart meteen waarom ze zo graag rond onze oren zoemen.

Hitte en zweet

Muggen hebben niet alleen een neus voor kooldioxide, ze komen slachtoffers ook op het spoor door melkzuur, ammoniak en andere verbindingen die vrijkomen in zweet. Ze houden ook van mensen die warm aanvoelen. Iemand die net gesport heeft, is voor een mug zowat het summum. Lichaamsbeweging verhoogt de opbouw van melkzuur en warmte in je lichaam, terwijl genetische factoren invloed hebben op de hoeveelheid andere stoffen die van nature vrijkomen bij elke persoon, waardoor muggen sommige mensen makkelijker kunnen vinden dan anderen.

Levendige huid

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de soorten en hoeveelheid bacteriën op iemands huid ook een rol kunnen spelen bij het aantrekken van muggen. Of je het nu wil of niet, onze huid zit van nature vol met microscopisch leven, en het hele zootje vermengd met ons zweet creëert een aparte geur. Naargelang de soort bacteriën en de hoeveelheid ben je al dan niet aantrekkelijker voor muggen.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn waarschijnlijk degenen die het minst van deze steekbeestjes willen aantrekken. Veel van hen hebben al te kampen met allerlei kwaaltjes. Een lijf vol muggenbeten kunnen ze dan ook missen als kiespijn. Helaas…

Uit een studie in Afrika bleek dat zwangere vrouwen twee keer zoveel muggen aantrekken als niet-zwangere vrouwen. Onderzoekers denken dat dit komt door een toename van uitgeademde kooldioxide. Ze ontdekten dat vrouwen in de late zwangerschap 21 procent meer adem uitademden dan niet-zwangere vrouwen. Ze ontdekten ook dat de buik van zwangere vrouwen 0,7°C warmer was. Allemaal signalen die maar al te graag door een muggenradar worden opgepikt.

Bier

We zijn het er allemaal over eens: muggen zijn vervelende beestjes. Maar, ze hebben blijkbaar wel smaak. Wist jij bijvoorbeeld dat muggen gek zijn op bier? In een studie ontdekten onderzoekers dat er significant meer muggen landden op deelnemers na het drinken van een biertje dan ervoor.

De reden voor deze toename blijft echter onduidelijk, aangezien noch het ethanolgehalte in het zweet, noch de huidtemperatuur een correlatie vertoonden tussen alcoholconsumptie en muggenlandingen. Misschien denken de snoodaards wel gewoon dat iemand met een glaasje te veel op een makkelijke prooi is.

Lees hier meer over hoe je muggen uit je huis kan houden.

Een gedachte over “Waarom de ene vaker door muggen wordt gestoken dan de andere

Reacties zijn gesloten.