kurkvloer
|

Een kurkvloer plaatsen, niets dan voordelen

Mooi, bijzonder warm en snel geplaatst: dat is de kurkvloer in een notendop. Daarbovenop is het nog eens milieuvriendelijk! Maar hoe wordt het nu juist gemaakt, wat zijn de specifieke eigenschappen, hoe wordt het gelegd en hoe onderhoud je een kurkvloer? Ontdek het hier!

Een duurzaam “afvalproduct”

Kurkvloeren worden gemaakt uit kurkkorrels, die bij het maken van kurken overblijven als afval. Strikt gezien is het dus een afvalproduct. Kurk wordt uit de schors van kurkeiken gewonnen. In zoverre de eik in een cyclus van 9 tot 10 jaar ontschorst wordt, beschadigt de kurkoogst de boom niet. Het heeft zelfs een voordeel: een ontschorste kurkeik kan meer CO2 binden dan een kurkeik met schors.

Het gewonnen kurkgranulaat wordt dan met een bindmiddel vermengd en bij 120°C in platen of tegels geperst. Problematisch waren vroeger de kurkvloeren met een bindmiddel van formaldehyde. Tegenwoordig wordt voor de binding vaak op water gebaseerde polyurethaan- of acrylaathars gebruikt. Voor kurkvloeren zonder toegevoegde synthetische middelen kunnen natuurharsen als bindmiddel gebruikt worden.

Isolerend en gezond

Kurk ziet er niet alleen gezellig en warm uit – het heeft ook echt een permanente aangename oppervlaktetemperatuur door de isolerende werking. Dat betekent weliswaar dat de vloerbedekking in combinatie met vloerverwarming niet te dik mag zijn. De hoge porositeit van het materiaal zorgt voor de goede warmte-isolatie en geluiddemping en maakt het een zeer elastische vloerbedekking. Het voelt aan alsof je op een zachte bosgrond wandelt. Voetstappen worden opgevangen, wat de rug en de gewrichten ten goede komt.

Voor mensen met allergieën is kurk zeer geschikt, omdat het antistatisch is en daardoor geen stof verzamelt. Van nature uit heeft kurk ook antibacteriële eigenschappen en werkt de natuurlijke inhoudelijke stof suberine als een brandvertrager. Kurk is daarom moeilijk ontvlambaar.

Hoe leg ik een kurkvloer?

Het leggen van kurkvloeren is zeer eenvoudig. Kleefkurk wordt in planken of als tegels aangeboden en moet, zoals linoleum, op een ondergrond over het hele oppervlak vastgekleefd worden. Nog simpeler is het leggen van klikkurk: een meerlagig systeem waarbij de kurk al op een houten onderlaag is vastgekleefd. Zonder dat er verder gekleefd moet worden kan de kurk in elkaar geklikt worden. Dit zorgt er wel voor dat de vloer iets dikker is en niet met vloerverwarming gecombineerd kan worden. Een vloer van klikkurk is ook niet geschikt voor in de badkamer, aangezien er vocht tussen de voegen zou kunnen komen, wat de houten onderlaag zou kunnen aantasten. Kleefkurk daarentegen kan ook in vochtige ruimtes gebruikt worden, mits voorzien van een lak.

Kurkvloeren kunnen eenlagig of meerlagig gemaakt worden, waarbij het voordeel van de eenlagige kurkvloer is dat hij meermaals hersteld kan worden.

Hoe bescherm en onderhoud ik mijn kurkvloer?

Wanneer de kurk niet vooraf behandeld is door de fabrikant kan hij geolied, gewaxt of met een lak van natuurhars beschermd worden. Naast kurkvloeren in natte kamers moeten ook gekleurde tegels met een lak verzegeld worden. Over het algemeen zijn niet verzegelde oppervlaktes altijd beter voor een gezond binnenshuis klimaat. Dat is ook belangrijk bij de beslissing of er echt een oppervlaktebedekking nodig is of niet.

Kurk is een zeer makkelijk te onderhouden vloerbedekking. In principe volstaat vegen en stofzuigen en af en toe eens dweilen met een schoonmaakmiddel.

Vergelijkbare berichten