Kunststof kozijnen waar op letten?

Ben je van plan om nieuwe kozijnen te laten plaatsen in je woning? Misschien overweeg je dan wel kunststof kozijnen. Waar op te letten als je kiest voor kunststof kozijnen. Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Stijl

Het aanbod kunststof kozijnen is tegenwoordig zo uitgebreid dat dit soort kozijnen in elke stijl tot zijn recht komt, of je nu houdt van modern of toch eerder landelijk of klassiek.

Moderne kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen kunnen zeer strak uitgevoerd worden in strakke kleuren. Ze zijn dan ook uitermate geschikt voor gebruik in een strakke woning. Ook in woningen met een industrieel tintje, denk bijvoorbeeld aan lofts in oude fabriekspanden, komen kunststof kozijnen zeer goed tot hun recht. Je kan kiezen voor een dik, zwaar kozijn of net voor een dun en heel minimalistisch design. Ook op het vlak van kleuren zijn de mogelijkheden quasi eindeloos.

Kunststof kozijnen houtlook

De laatste jaren kiezen ook mensen met een meer klassieke smaak voor kunststof kozijnen. En daar hebben ze een goede reden voor.

De kunststof kozijnen met houtlook combineren het authentieke uitzicht van een houten kozijn met de technische voordelen van kunststof kozijnen. Deze laatste zijn immers veel makkelijker schoon te maken en ze hoeven niet om de paar jaar geverfd of op een andere manier behandeld te worden.

Kwaliteit van kunststof kozijnen

Kunststof versus aluminium versus hout

Kunststof kozijnen hadden in een ver verleden een eerder negatief imago: slechte kwaliteit, cheap, snel stuk, veel slijtage, … Gelukkig ligt dat ver achter ons. Kunststof moet niet onderdoen voor hout of aluminium. Niet op het vlak van kwaliteit en al zeker niet op het vlak van esthetische mogelijkheden. Het goedkope plastic-achtige uiterlijk van weleer is vervangen door stijlvolle kozijnen die het goed doen in elke woonstijl.

Levensduur kunststof kozijnen

De levensduur van kunststof kozijnen hangt uiteraard af van verschillende factoren: de kwaliteit van het kozijn, weersinvloeden, hoe vaak wordt het geopend en gesloten, …

Gemiddeld kan je uitgaan van een levensduur van zo’n 50 jaar. Daarmee doen ze het ongeveer even goed als aluminium kozijnen en véél beter dan houten kozijnen. Deze laatste gaan immers maar een 30-tal jaar mee, en dan nog alleen als ze om de paar jaar schildert en behandelt.

Isolerende eigenschappen

Als er warmteverliezen zijn in een woning, dan ligt de oorzaak heel vaak bij het glas of de kozijnen. Het is daarom zeer belangrijk om goed isolerend hoogrendementsglas te kiezen, maar ook voldoende isolerende kozijnen.

Daarom kijk je bij de keuze van je kunststof kozijnen naar de U-waarde. Hoe lager de waarde, hoe beter het kozijn isoleert. Bij kunststof kozijnen zie je vaak een U-waarde van minder dan 1,5. Dat is behoorlijk goed isolerend.

Onderhoud kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen vergen nauwelijks tot geen onderhoud. Ze hoe je ze niet te overschilderen.

Schoonmaken met een sopje wanneer je de ramen lapt volstaat. Makkelijk!

Prijs kunststof kozijnen

Wat kost een kunststof kozijn?

De prijs van kunststof kozijnen hangt af van verschillende factoren:

  • het type profiel
  • de gekozen kleur
  • de afwerking (aluminiumlook, houtlook, glad of mat, …)
  • het gekozen glas
  • het hang en sluitwerk

Het is dan ook niet meer dan logisch dat je op het internet de meest uiteenlopende richtprijzen voor kunststof kozijnen vindt.

We raden je aan om op maat van jouw woning enkele offertes op te vragen en de aanbieders te vergelijken. Vraag zeker ook om referenties en ga niet met de eerste de best in zee.

Offertes en plaasters vergelijken

Om op een makkelijke en snelle manier meerdere aanbieders en plaasters van kozijnen te vergelijken kan je onderstaande formulieren invullen. Makkelijk, snel, helemaal gratis en volledig vrijblijvend! Let op: er is een apart formulier voor Nederland en België.

Plaatsers kunststof kozijnen in Nederland

Plaatsers kunststof kozijnen in België