Wat is duurzaam isoleren?
Iedereen woont het liefst in een goed geïsoleerd huis dat in de zomer aangenaam koel blijft en in de winter lekker warm is. Door je huis goed te isoleren kan de temperatuur altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld. Er zijn diverse manieren om je huis te isoleren: denk bijvoorbeeld aan dubbele beglazing, dakisolatie en vloerisolatie. Daarnaast heeft duurzaam isoleren nog andere voordelen: het is op termijn gezonder, beter voor het milieu en uiteindelijk ook goed voor je portemonnee. Heel veel info over natuurlijk isoleren ontdek je in het boek “Natuurlijk Isoleren” van Sigrid Van Leemput!
Manieren van isolatie
Een woning kan op vele manieren geïsoleerd worden. Een van die vormen van isolatie is dubbel glas aanbrengen in de ramen van de woning. Ramen zijn de zwakste plekken van je huis: deze laten het meeste warmte door. Hoe groter de ramen, hoe meer warmte er verloren gaat. Door het installeren van dubbel glas blijft deze warmte behouden. Een andere manier van isolatie is dakisolatie laten aanbrengen. Dakisolatie is van belang omdat veel warmte, zo’n 30 procent, via het dak van een huis verloren gaat. Door dakisolatie kan er dus flink op de stookkosten bespaard worden. Het is mogelijk om zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het dakbeschot isolatiemateriaal aan te brengen. Bij een plat dak is dit alleen aan de buitenkant mogelijk.
Nog een andere manier is vloerisolatie laten aanbrengen. Door goede vloerisolatie kun je flink op energie besparen en zorg je voor warmere voeten. Wanneer je wilt bepalen hoe je je vloer het beste kunt isoleren, is het van belang wat er zich onder de vloer bevindt. Als er sprake is van een kruipruimte is vloerisolatie een ander verhaal dan wanneer hier geen sprake van is. In het eerste geval is het gemakkelijker om isolatiemateriaal aan te brengen, afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte. In het laatste geval kan er een isolatielaag op de vloer worden aangebracht of een nieuwe vloer die al van isolatiemateriaal is voorzien.
Isolatiematerialen
Er zijn diverse materialen om je huis mee te isoleren. Op de verpakking van het isolatiemateriaal staat een R-waarde aangegeven. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De materialen zijn onder te verdelen in minerale, synthetische en natuurlijke materialen. Minerale materialen zijn bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Synthetische materialen zijn bijvoorbeeld PUR, een kunststofschuim op basis van polyurethaan en EPS (beter bekend als piepschuim). Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld hennep, vlas en schapenwol. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken hangt af van het doel waarvoor je het wilt gebruiken. Hier vind je een handig overzicht van duurzame isolatiematerialen.
Duurzame isolatie
Om de woning duurzaam te isoleren kun je het beste gebruik maken van de natuurlijke isolatiematerialen. Het nadeel is echter dat deze materialen vaak duurder zijn ten opzichte van het doorgaans gebruikte isolatiemateriaal. Maar er zijn een aantal belangrijke voordelen van duurzame isolatie. Zo is het natuurlijke isolatiemateriaal vriendelijker voor het milieu. Het is hernieuwbaar en de grondstoffen kunnen gewonnen worden zonder uitputting te veroorzaken. Natuurlijke materialen zoals hennep en vlas kunnen goed vocht absorberen en kunnen hitte en geluid een hoge weerstand bieden. De vezels absorberen tien keer meer vocht dan materiaal zoals glaswol.
Door het gebruik van deze materialen is de isolatie daarnaast dampopen, wat zorgt voor een optimaal leefklimaat en wooncomfort. Dampopen bouwen zorgt ervoor dat de damp gemakkelijk door kan worden gelaten naar buiten. Hierdoor is er in het huis een veel constantere luchtvochtigheid wat zorgt voor het optimale leefklimaat. Bovendien kan een natuurlijk isolatiemateriaal beter warmte opslaan. Natuurlijke isolatiematerialen hebben hierdoor een technische meerwaarde. De prijs ligt hierdoor hoger, maar je kunt er ook meer mee besparen. Goede isolatie is echter een investering die zich al na een aantal jaar zal terugverdienen.
Besparen door duurzaam isoleren
Goede isolatie van natuurlijke materialen lijkt aanvankelijk een aanslag op de portemonnee, maar wordt uiteindelijk terugverdiend via de energierekening. Een goed geïsoleerd standaardhuis verbruikt zo’n 700 kubieke meter gas per jaar. Bij slechte isolatie ligt dit op 2050 kubieke meter gas. Duurzaam isoleren betekent dus al snel een besparing van zo’n 1000 euro per jaar.
Door dubbele beglazing bespaar je jaarlijks minstens 300 euro. Bij dakisolatie kan er jaarlijks ongeveer 400 euro bespaard worden en bij vloerisolatie ligt de besparing op ongeveer 100 euro per jaar. Na een aantal jaren hebben deze investeringen zichzelf terugverdiend door deze besparingen. De keuze om te kiezen voor natuurlijke materialen of een ander materiaal hangt af van diverse factoren. Feit blijft wel dat natuurlijke materialen gezonder zijn, beter voor het milieu en uiteindelijk ook goed voor je portemonnee.
Op zoek naar info en prijzen voor jouw isolatie?
Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt.
Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).