Hoe vocht meten in huis voor een gezond binnenklimaat

Vraag je je af of de luchtvochtigheid in je woning wel goed is? Heb je soms last van beslagen ramen? Dan is het misschien handig om te weten of er inderdaad een probleem is en hoe groot dat is. In dit artikel gaan we in op hoe vocht te meten in huis en ook deze meting te beoordelen. Want wat is te vochtig?

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Je bent je er misschien niet van bewust maar in lucht zit altijd een minimale hoeveelheid vocht. De relatieve luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht (uitgedrukt in procent) er aanwezig is in de lucht, afhankelijk van de luchtdruk en de temperatuur. Warme lucht kan namelijk meer vocht opnemen dan koude lucht.

Met een vochtmeter (oftewel hygrometer) kan je deze relatieve luchtvochtigheid meten.

Wat is een optimale luchtvochtigheid?

Wanneer je met een vochtmeter aan de slag gaat, krijg je een percentage te zien. Naargelang de weersomstandigheden kan dit wat schommelen, maar idealiter ligt dat ergens tussen de 40 en de 60 procent.

Zit je hier dus onder of boven, dan heb je inderdaad een probleem en onderneem je best actie.

Te droge lucht

Gevolgen van droge lucht

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent kan je te maken krijgen met een droge huid en uitgedroogde slijmvliezen in de luchtwegen. Dit laatste manifesteert zich onder andere door een aanhoudende droge hoest.

Te droge lucht oplossen

Als je geregeld last hebt van te droge lucht in je woning, dan kan bijvoorbeeld een luchtbevochtiger plaatsen.

luchtbevochtiger

Een bakje met water op de verwarming kan ook al wonderen doen.

Te vochtige lucht

Gevolgen van te veel vocht in de lucht

Constant te veel vocht in de lucht is slecht voor de gezondheid. Denk maar aan reumaklachten, maar ook voor de bloedsomloop is te veel vocht (vooral in combinatie met veel warmte) zeer slecht.

De lucht ontvochtigen

Te veel vocht in de lucht. Hoe pak je dat best aan?

Ten eerste is het belangrijk om voldoende te ventileren, vooral in de winter.

Je kan ook een luchtontvochtiger plaatsen. Deze zal het overtollige vocht uit de lucht filteren.

Te vochtige lucht door vochtproblemen in de woning

Als je aanhoudend te veel vocht in de lucht van je woning hebt, zou het kunnen dat dat veroorzaakt wordt door een vochtprobleem. In dat geval is het van het grootste belang dat je dat snel aanpakt. Problemen door bijvoorbeeld opstijgend vocht kunnen flink wat schade veroorzaken aan je woning, maar ze kunnen ook een aanslag zijn op je gezondheid door bijvoorbeeld de vorming van schimmels.

We hopen je voldoende geïnformeerd te hebben rond hoe vocht meten in huis en hoe je het teveel of tekort aan vocht kan oplossen.

Een gedachte over “Hoe vocht meten in huis voor een gezond binnenklimaat

Reacties zijn gesloten.