Hoe parfum kiezen dat perfect bij je past

Hoewel je parfum niet ziet of voelt, vormt een gepast geurtje vaak de final touch die je look afmaakt. Het is een essentieel detail waarmee je een outfit eigen maakt. Hoewel het intiem en privé aanvoelt, kan het juiste parfum je zelfvertrouwen een boost geven. Maar hoe vind je het parfum dat perfect bij je past?

Geur is een uniek gegeven. Een vleugje van een bepaalde geur kan meteen een herinnering oproepen. Zo kan je het aroma van een gerecht ruiken en het meteen proeven in je mond. Een geur kan je ook een onprettig gevoel geven. Het is dus een heel persoonlijk iets. Zo zijn bepaalde parfums voor sommigen te sterk, terwijl het voor anderen net wat pittiger mag. Hoe je het perfecte parfum vindt, hangt dus sterk af van je persoonlijke associaties en voorkeur.

Parfum kiezen, enkele tips

Kies niet te snel

Een geurtje snel testen op je pols en dan meteen een flesje kopen is geen goed idee. Geur leeft als het ware en dus moet je het even laten ‘marineren’. De geur van een parfum ontplooit zich namelijk pas wanneer het in contact komt met de huid. Naargelang de dag vordert en bijvoorbeeld de zuurtegraad van je huid verandert, kan ook de geur veranderen.

Om een parfum te kiezen moet je dus tijd nemen. Wacht enkele uren, eventueel zelfs een hele dag, voor je beslist. Als je maar even hebt, kan je in de winkel een staaltje vragen. 

Plaats, tijd en lichaam

Hoe je een geur percipieert, hangt ook af van het seizoen. Zo zal je in de herfst en winter neigen naar een zwaarder aroma, terwijl je in de zomer een lichter geurtje kan verkiezen. Een zwaarder parfum voelt immers al snel te intens aan op hete zomerdagen.

De gelegenheid bepaalt ook welk parfum je die boost in zelfvertrouwen geeft. Op een date mag een parfum wat sensueler en speelser zijn, op een sollicitatie wil je eerder een warm, serieuzer aroma.

Koop ten slotte nooit een parfum die je bij iemand anders heerlijk vindt ruiken zonder die zelf te testen. Door een verschillende lichaamsgeur kan de geur helemaal anders zijn op jouw lichaam.

Geurfamilies

Om jouw perfecte parfum te vinden, kan je beginnen bij de meest populaire geuren of merken. HUGO BOSS bij Douglas heeft een aantal bekende en geliefde parfums. De kans bestaat dat jouw perfect match er ook bij zit.

Wil je iets unieks vinden of misschien zelf een parfum laten samenstellen? Dan moet je de geurfamilies leren kennen. Volgens parfumexpert Michael Edwards zijn er vier hoofdgroepen (fris, bloemen, oosters en hout) met daarbinnen veertien geurfamilies. Als je je vertrouwd maakt met die groepen, kan je kijken welke parfums je graag ruikt en dan andere parfums zoeken met dezelfde geurnoten.

Heb je een parfum gekozen? Laatste tip: wees er zuinig mee. Parfum is iets intiems dat alleen mensen die dichtbij komen ruiken. Een subtiel vleugje is doeltreffender dan een walm van parfum!