Een bloemenweide aanleggen volgens de regels van de kunst

Ben je die typische, saaie Vlaamse gazon beu? Geen fan van het gras afrijden, wel fan van Sam Gooris? Mis je de aanwezigheid van bijen, vlinders en andere insecten die je tuin levendig doen aanvoelen? Ben je een fan van meer kleuren dan enkel groen? Dan kunnen wij enkel aanraden een bloemenweide aan te leggen. Weinig werk in onderhoud, goed voor de biodiversiteit in je tuin en bovenal gewoonweg prachtig! Een bloemenweide aanleggen, dus! Hoe je dat doet met respect voor de natuur lees je in deze gids.

Kies de juiste grond

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten welke grond je het beste gebruikt om een bloemenweide in aan te leggen. De grond is bij voorkeur onkruid- en grasvrij, anders loop je het risico dat de groei van de bloemen verstoord raakt. Ook kies je best voor een grond die niet kurkdroog is op het ene moment en een heus moeras wanneer het regent. Elke grond tussen de twee uitersten leent zich het beste voor een bloemenweide. De grond mag gerust schraal zijn, dat vormt geen problemen voor de bloemen. Gebruik dus zeker geen mest als je een bloemenweide gaat zaaien. Hoe minder voedingsstoffen, hoe beter de bloemen kunnen groeien.

Bepaal welke bloemen je wil

De tweede stap van een bloemenweide aanleggen is het juiste bloemenmengsel kiezen. Er bestaan verschillende mengsels die specifiek gemaakt zijn voor natte grond of droge grond en mengsels die gemaakt zijn voor te bloeien in de schaduw of in de zon. Ook is er een verschil tussen eenjarige en meerjarige soorten. Het juiste mengsel kiezen is belangrijk als je een mooi resultaat wil bekomen. Bij voorkeur kies je voor biologisch zaad van inheemse planten. 

Bloemenweide zaaien

Eens je het juiste stukje grond gekozen hebt en je beslist hebt welke bloemen je wil, is het tijd om te zaaien. Het ideale moment om dit te doen is midden maart tot eind mei of eind augustus tot begin oktober. Zorg ervoor dat de zaden slechts enkele millimeters afgedekt zijn na het harken. 

Bloemenweide aanleggen = geduld

Na het zaaien is er slechts één kernwoord: geduld! Verwacht het eerste jaar niet het beste resultaat, aangezien de bodem vaak nog vol voedingsstoffen zit en grassen de bloemen nog vaak zullen overwoekeren. Geduld is een schone zaak, want de bloemenweide wordt elk jaar mooier.

Verder onderhoud

Een bloemenweide vraagt veel minder onderhoud dan een strak gazon. Toch zal ook een bloemenweide af en toe gemaaid moeten worden. Het eerste jaar zal één keer maaien voldoende zijn. Hoeveel werk je de komende jaren hebt, hangt af van de grond. Een hele schrale grond zal je elk jaar opnieuw slechts eenmaal moeten maaien, een meer voedingsrijke grond maai je best tot drie keer per jaar. Het is ook aan te raden niet heel de bloemenweide te maaien, maar het maaiproces op te splitsen in etappes. Zo hebben rupsen en andere insecten die tussen de planten zitten, de tijd om zich te verplaatsen naar de overgebleven vegetatie.

Ziezo, en nu naar buiten!