Vanaf wanneer kind mee op de fiets?

Met je baby een fietstochtje doen op een mooie lentedag? Of snel even samen naar de bakker. Heerlijk! Maar vanaf wanneer kan je kind mee op de fiets? Welke leeftijd moet je baby minimaal hebben? En hoe pak je dat dan praktisch aan?

Kind kan zelf rechtop zitten

Kan je kind zelf rechtop zitten? En vooral, kan het zelf uit kruipstand naar een zitpositie gaan? Dan is het klaar voor een fietsstoeltje. Doorgaans is dit vanaf de leeftijd van 6 à 9 maanden. Voor kinderen vanaf die leeftijd kiest men meestal voor een fietsstoeltje vooraan.

Kind kan nog niet rechtop zitten

Nog geen fietsstoeltje

Als een kind nog niet rechtop kan zitten, is het nog te vroeg voor een fietsstoeltje. De spieren zijn nog niet voldoende ontwikkeld en de schokken en trillingen van het fietsen kunnen schade aanrichten aan de ruggewervels van het kind.

Nooit in een draagzak

Een draagzak is enorm intiem en handig wanneer je met je baby wandelt of hem in huis bij je houdt. We zijn zelf dan ook enorm fan van de draagzak. Maar, op de fiets is het geen goed idee! Meer nog, het is verboden en je kan er een boete voor krijgen.

En dat is terecht! Je kan niet stabiel fietsen met een draagzak en je bent minder wendbaar. Als je je kind op je buik draagt kan het ook in de weg zitten bij het sturen.

En nog erger: als je valt duw je met je eigen gewicht het kind tegen de stuurstang.

Redenen genoeg om de draagzak enkel te gebruiken wanneer je wandelt.

Bakfiets of fietskar, alleen als het niet anders kan

Je vraagt je af of een baby dan nooit mee op de fiets kan. Eerlijk? Wat ons betreft neem je baby’s liever niet mee op de fiets. Wacht even tot ze zelfstandig kunnen zitten en dan kunnen ze veilig mee in een fietsstoeltje. En kan het echt niet anders? Kies dan voor een bakfiets of fietskar met babyschelp waarin het kind goed stabiel zit. Gebruik eventueel een extra hoofdsteun.

Conclusie

Vanaf wanneer kind mee op fiets?

  • 0 tot 6 maanden: neen
  • vanaf 6 à 9 maanden tot 3 jaar: fietsstoeltje vooraan
  • vanaf 3 jaar: fietsstoeltje achteraan