Egels in je tuin. Waarom en hoe trek je ze aan?
Egels spotten in de tuin is een zeldzame ervaring geworden. Het aantal egels in Vlaanderen is de laatste jaren enorm gedaald. De constante verstedelijking en het verdwijnen van heggen heeft er dan ook voor gezorgd dat de leefomstandigheden van deze stekelige nachtdieren elk jaar moeilijker en moeilijker worden. Toch kan je helpen om egels te voorzien van een veilige leefomgeving. In je eigen tuin! Egels lokken naar je tuin, hoe begin je daar aan? Wij leggen het je graag uit.
Voorzie een toegang, maar ook een uitgang
Egels kunnen per nacht enkele kilometers afleggen. Dat is ook nodig, want ze zoeken elke nacht uitvoerig naar voedsel. Er is niet genoeg voedsel aanwezig in één tuin om een egel voldoening te geven, dus het is zeer belangrijk dat ze een makkelijke in- en uitgang kunnen vinden in je tuin. Egels zijn namelijk vaak verkeersslachtoffers, omdat vele tuinen hermetisch afgesloten zijn. Wanneer dat het geval is, zien de dieren vaak geen andere mogelijkheid dan een straat over te steken. Spreek daarom af met je buren om egelwegels te maken: dat zijn kleine toegangspoortjes op maat van de egels. Haal een steen uit je tuinmuur, knip een klein gat in de omheining of graaf een kleine tunnel die je verbindt met de tuin van je buren. Zo kunnen de egels probleemloos tussen de tuinen manoeuvreren. Slaag je erin om met tien buren af te spreken om jullie tuinen met elkaar te verbinden door egelwegels? Dan kan je bij Natuurpunt je eigen “Egelstraat” naambord aanvragen!
Een veilige leefomgeving
Egels kunnen tot wel 40 slakken per nacht verorberen. Zorg er dus voor dat je tuin het geschikte ecosysteem is voor zowel slakken als egels. Egels houden van beschutting, dus zorg ervoor dat je tuin niet helemaal strak is. Een tuin die iets meer verwilderd is, zal automatisch meer egels aantrekken. Zorg zeker ook voor voldoende beplanting, zo vinden de egels makkelijker een schuilplaats. Daarom zijn hagen ook een veel beter alternatief dan omheiningen. Ook composthopen, rondslingerende takken en boomstammen horen bij de favoriete schuil- en nestplaatsen van egels. Kortom, zorg voor een tuin waar egels zich veilig voelen. Als dit niet mogelijk blijkt in je eigen tuin, kan je nog steeds een veilige woonplaats voorzien door een egelhuisje te kopen, of gewoon zelf te bouwen.
Egels lokken en bijvoeren
Egels komen vaak terug naar plaatsen waar ze weten dat er voldoende kunnen drinken en er genoeg voedsel te vinden is. Ze zijn dan ook een grote fan van tuinen met vijvers. Egels zijn goede zwemmers, dus in het water weten ze zeker hun weg, maar zorg er wel voor dat ze even makkelijk uit de vijver kunnen als erin. Dit kan je makkelijk oplossen door een kleine egelvriendelijke brug in elkaar te timmeren. Heb je geen vijver, is een bak water ook aan te raden. Als je het gevoel hebt dat er niet meer voldoende voedsel te vinden is in je tuin, kan je altijd extra egelvoer kopen, of ze wat muesli, gedroogde meelwormen, spekrandjes of een rauw ei voorschotelen. Geef egels echter nooit melk of brood, want dit kunnen ze heel moeilijk verteren.
(On)natuurlijke vijanden
Verder is het heel belangrijk om geen schadelijke pesticiden te gebruiken. Slakken zijn een delicatesse voor de egels, dus strooi nooit slakkengif of dergelijke in de tuin. De slakken verdwijnen vanzelf eens je tuin egelvriendelijk genoeg is. Andere onnatuurlijke vijanden van egels zijn zonder twijfel gaasdraad, omdat ze hier makkelijk in kunnen vast komen zitten en verstikken, en automatische grasmaaiers. ‘s Nachts automatisch het gras maaien op nachttarief klinkt aanlokkelijk voor de portefeuille, maar is nefast voor egels. Zo kunnen ze heel makkelijk verwond raken of in extreem ongelukkige gevallen zelfs sterven.
Kortom, zorg ervoor dat je tuin opnieuw in harmonie is met de natuur, in plaats van in harmonie met je eigen esthetische idealen. Egels lokken wordt een makkie en onze stekelige vriendjes zullen je dankbaar zijn!