|

Stress verminderen? 9 tips

Stress is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen als het niet wordt aangepakt. Gelukkig zijn er veel manieren om stress te verminderen. Hier zijn enkele tips die je kan proberen.

Bewegen

Regelmatige fysieke activiteit kan helpen om stress te verminderen door het vrijgeven van endorfine, ook wel het “gelukshormoon” genoemd. Probeer om elke week minsten 30 minuten te wandelen, hardlopen of een andere fysieke oefening te doen. Heb je een week geen tijd om 30 minuten iets fysiek te doen kan je dit ook 5 of 10 minuten doen. Of is 30 minuten voor jou niet genoeg kan je er altijd extra tijd aan toevoegen.

Mediteren

Mediteren kan helpen bij het verminderen van stress, de spanning in het lichaam neemt af en je concentratie verbetert. Probeer om elke dag een paar minuten te mediteren. Je kan dit doen voordat je gaat slapen zodat je ontspannen bent als je gaat slapen of je kan het doen op de moment dat je gedurende de dag het meeste stress ervaart.

Ademhalingsoefeningen

Als je merkt dat je ergens heel veel stress voor hebt kunnen ademhalingsoefening goed van pas komen. Adem in via je neus en adem vervolgens uit via je mond. Herhaal dit een aantal keren totdat je voelt dat de stress verminderd. Je kan dit ook ‘s avonds doen voordat je gaat slapen zodat je helemaal ontspannen bent als je gaat slapen.

Slaap

Slaaptekort of een slechte slaap door nachtmerries kan leiden tot een verhoogd stressniveau. Probeer elke nacht minstens acht uur slaap te krijgen. Het is ook heel belangrijk voor je brein dat je elke dag rond hetzelfde tijdstip gaat slapen en opstaat. Als je elke avond op een ander uur gaat slapen verhoog je de kans op stress. 

Als je last hebt om in slaap te vallen kan het nuttig zijn om minstens een uur voordat je gaat slapen niet meer op een beeldscherm te kijken. Zorg dat je rustig bent voordat je gaat slapen, dit kan je doen door te mediteren, een boek te lezen, een douche/bad te nemen… 

Voeding

Ook het eten van gezonde voeding kan helpen om je stressniveau te verlagen. Probeer zo veel mogelijk voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groenten en fruit. Dingen die je best vermijd zijn, koffie, zwarte thee en energiedrankjes. Ook suiker is slecht voor je want na een energieboost kan je je snel terug moe gaan voelen.

Sociale steun

Wat ook bij veel mensen helpt is erover praten. Dit gelt voor momenten waarop je niet lekker in je vel zit of voor momenten wanneer je verdrietig bent maar ook voor momenten waarop je stress ervaart. Je kan zelf kiezen met wie je erover praat, vrienden, familie, collega’s… of je kan lid worden van een groep die zich richt op stressvermindering.

Time management

We leven in een tijd waar we zo veel mogelijk willen doen in zo weinig mogelijk tijd. Maar dit kan juist een gevoel van stress oproepen, daarom is het belangrijk dat we onze tijd efficiënt beheren. Leg niet te veel druk op jezelf dat alles vandaag moet afzijn, durf af en toe eens een momentje voor jezelf nemen en durf af en toe eens te zeggen ‘De rest is voor morgen’.

Relaxatie

Tegenwoordig is het lastig om jezelf te relaxeren, je wilt overal zijn op hetzelfde moment waardoor we snel onszelf uit het oog verliezen. Probeer daarom soms even tijd voor jezelf te maken om een rustgevende activiteit te doen zoals yoga, lezen, een warm bad nemen…

Journalen

Wat ook kan helpen is alles wat je voelt en denkt opschrijven in een boekje. Je kan dit elke avond doen voordat je gaat slapen of je kan dit in de ochtend aan de ontbijt tafel doen om je dag goed te beginnen. Het maakt niet uit wat je schrijft of hoeveel je schrijft zolang er maar iets op je blad staat is het goed.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat werkt voor de ene persoon, niet noodzakelijk werkt voor de andere. Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende manieren om stress te verminderen en te ontdekken wat voor u werkt. Als stress een blijvend probleem is, overweeg dan om professioneel advies te vragen.

Vergelijkbare berichten