ecologische voetafdruk berekenen
|

Je ecologische voetafdruk berekenen doe je zo!

Hoeveel aarde jij gebruikt, hangt af van verschillende factoren in je levensstijl. Wil je je ecologische voetafdruk berekenen, dan moet je rekening houden met verschillende factoren. Voeding, energieverbruik of hoe je je dagelijks verplaatst. Maar, ook zaken als hoe je woning is gebouwd of hoe je je vakantie doorbrengt, wegen zwaar door in de test.

Ecologische voetafdruk berekenen

De ecologische voetafdruk berekenen kan voor één persoon. Maar ook voor een land of voor een product. Uit vele studies blijkt dat wij in het Noorden vaak op reuzenvoeten leven. Als alle bruikbare ruimte op aarde verdeeld wordt over alle mensen en de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen, dan zou elke bewoner gemiddeld recht hebben op 2,1 hectare. Dit heet het Eerlijk Aarde-aandeel. De voetafdruk van de gemiddelde Belg is 5,1 hectare.

Ontdek jouw ecologische voetafdruk

Dankzij WWF kan je jouw eigen algemene voetafdruk berekenen. Geef aan hoe jij leeft, eet, jezelf verplaatst, op vakantie gaat,… en ontdek welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op het milieu. 

Je ecologische voetafdruk verkleinen in het dagelijks leven

Je kan je ecologische voetafdruk binnen de perken houden door in je consumptiegedrag bepaalde keuzes te maken. Zo zijn er tal van winkel waar je natuurlijke en ecologische producten vindt. Snuister eens door onze korte selectie.

Een korte selectie:

  • Ecopods: De wateroplosbare schoonmaakcapsules (die gemaakt worden op basis van algen) bevatten enkel geconcentreerd schoonmaakmiddel en zijn volledig vrij van water.
  • GreenJump:  eco, bio en fair trade baby- en kinderwinkel. 
  • Bamigo: Bamigo heeft een uitgebreid aanbod bestaande uit hoogwaardige onderkleding in bamboe.
  • Vegan Bags: Hier vind je een ruime selectie veganistische tassen en accessoires voor de stijlbewuste, zelfverzekerde vrouw die durft te spelen met verschillende kleuren en prints.
  • Yourbamboobasics.com produceert en verkoopt ondergoed en t-shirts gemaakt van bamboevezel.
  • Waschbär: één van de grootste postorderbedrijven van milieuproducten

Boeken voor een kleinere ecologische voetafdruk

Wil je je wat inlezen en concrete tips ontdekken om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen? Snuister dan zeker eens door onze boekenhoek.

Vergelijkbare berichten