Welk voer voor tuinvogels?

Vogels in de tuin zijn altijd een feest! Of je nu een volière hebt met buitenvogels of je wil de wilde vogels in je tuin een warm welkom geven, tijdens de winter kunnen vogels wel een extraatje gebruiken. Ze hebben in deze periode andere voedingsnoden dan tijdens de rest van het jaar. Hoe kan je deze kleine vriendjes een duwtje in de rug geven zodat ze gezond en sterk de winter doorkomen? Welk voer voor tuinvogels is het meeste geschikt? Wij helpen je graag op weg!

Een goede basis aan silovoer of strooivoer is natuurlijk essentieel. Dat blijft het hele jaar door. Waar de vogels in de lente en de zomer vooral nood hebben aan eiwitrijke voeding, hunkeren ze in de winter naar een vette voeding en de nodige vitaminen. 

Noten voor vetlaag

In noten zit behoorlijk wat vet en dat kunnen vogels tijdens de koude wintermaanden goed gebruiken. Pindanoten zijn door hun hoge vetgehalte uiterst geschikt om vogels weerbaarder te maken tegen koude. Gebruik hiervoor wel enkel ongebrande en ongezouten pinda’s. Je geeft deze nootjes best via speciaal daarvoor voorziene voedersilo’s. Netjes met daarin noten of vetbollen laat je maar beter links liggen. Hierin kunnen vogels verstrikt raken. 

Vetbollen: kant en klaar of zelfgemaakt

Een vetbol in de boom is in menig tuin een klassieker tijdens de winter. En terecht! Vogels halen er heel wat energie uit. Je kan ze kant en klaar kopen, maar je kan er ook een leuk knutselproject met de kinderen van maken. Je hebt daarvoor het volgende nodig plantaardig frituurvet, een zadenmengsel voor buitenvogels, eventueel meelwormen, … Verwarm het vet lichtjes en kneed de andere ingrediënten erdoor. Duw er voor het afkoelen een touwtje in om de bol op te hangen. En klaar is kees!

Fruit: vezels en vitaminen

Als je op zoek gaat naar welk voer voor tuinvogels geschikt is, mag fruit zeker niet ontbreken. Om aan de behoefte aan vezels en vitaminen te voldoen, is het dus zeker een goed idee om af en toe een stukje fruit in de tuin te leggen. De vogels zijn maar al te blij met dat stuk appel of peer.

Op tijd drinken!

Een absolute must, maar sommige mensen durven het in al hun goede bedoelingen, al eens over het hoofd zien: drinkwater. We kunnen vogels nog zo’n gezonde voeding geven, als ze niet voldoende kunnen drinken zullen ze verzwakken.

Dit mogen vogels niet eten

Tot slot willen we nog enkele zaken meegeven die je absoluut moet vermijden: etensresten van tafel want die bederven snel. Margarine of boter heeft dan weer een laxerend effect. Melkproducten en zout zijn ook niet gezond voor vogels.