natuurlijke ventilatie winter
| |

Natuurlijke ventilatie in de winter. Zo doe je dat!

De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

In huis wordt er geleefd. Je kookt en slaapt er, er leven huisdieren, je geeft feestjes en etentjes … Dit zorgt voor CO2-uitstoot, vocht en een geurenmix. Deze blijven in je huis hangen, goed verluchten is de boodschap. Een slecht verluchte woning kan leiden tot gezondheidsproblemen. Door regelmatig te verluchten, krijg je extra verse zuurstof in je woning.

Tips

  1. Kies voor een rookvrij huis.
  2. Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Bovendien verbruiken die toestellen ook zuurstof uit de binnenlucht.
  3. Geurkaarsen? Heerlijk toch! Vermijd wierookstokjes en geurkaarsen.
  4. Spuitbussen zijn geen goede keuze. Als je een spuitbus gebruikt, dan vernevel je (chemische) producten in fijne druppeltjes. En die kunnen jij en je gezinsleden vervolgens via de lucht inademen.
  5. Laat producten met een gevaarsymbool zo veel mogelijk in de kast staan, ook als je wilt poetsen. Denk aan alternatieven zoals azijn of biologische poetsproducten.
  6. Vermijd pesticiden. Want die hebben áltijd negatieve gevolgen. Zeker voor het milieu, maar mogelijk ook voor je gezondheid.
  7. Als je aan een drukke weg woont, verlucht je bij voorkeur buiten de spitsuren en zo ver mogelijk van de straatzijde. Zorg dat de ventilatieroosters achteraan de woning zijn.
  8. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 °C daalt tijdens het verluchten. In een te koud huis ontstaat condensatie, dit kan voor vochtproblemen zorgen. En dat kan dan weer aanleiding geven tot schimmelvorming.
  9. Verlucht ruimtes waar je een lange tijd geweest bent. Bijvoorbeeld je slaapkamer na een nachtje slapen.
  10. Douchen, koken of de was doen? Verlucht na deze activiteiten altijd de ruimte want dit zorgt voor extra vocht in de lucht. Tijdens het koken komen er gassen vrij die fijnstof bevatten. Heb je een open keuken? Investeer dan in een goede dampkap.
  11. Heb je een ventilatiesysteem? Onderhoud deze regelmatig.

Ventilatiesystemen

Alle degelijke ventilatiesystemen gaan lucht afvoeren in de vochtige lokalen en verse lucht toevoegen in de droge lokalen. Droge lokalen zijn bijvoorbeeld leefruimtes, slaapkamers, bureaus, … De verse lucht kan dan langs doorvoeropeningen en doorgangsruimtes circuleren van de droge lokalen naar de vochtige lokalen. Die doorvoeropeningen kunnen deur- of muurroosters zijn.

Je kunt op 4 manieren ventileren: dat zijn de systemen A, B, C of D.

Bij een systeem A komt de verse lucht binnen via raamroosters. De afvoeren in de natte lokalen worden in 1 of meerdere pijpen bovendaks gevoerd zoals een schoorsteen. Nu rekenen we op de wind die over de schouw gaat, daar een zuigeffect op heeft, de woning in onderdruk zet en er verse lucht binnenkomt.

Bij windstil weer werkt dit dus niet. En dat is dan ook de situatie waarbij de weerman of vrouw waarschuwt voor CO-gevaar, een moment waar je net wel een goede ventilatie zou willen hebben.

Bij een systeem B wordt er, via een ventilator, verse lucht in de droge woonlokalen geblazen. Door de overdruk en de afvoeren in de natte lokalen verdwijnt de lucht naar buiten. Dit systeem geeft gemakkelijk aanleiding tot tochtverschijnselen en wordt daarom zelden in woningen toegepast.

Een systeem C lijkt erg op een systeem A. Alleen rekenen we niet op atmosferische omstandigheden maar de lucht wordt mechanisch afgevoerd. Verse lucht komt dan in de woning via roosters. De gemakkelijkste manier is via raamroosters. Dat is vaak ook de meeste esthetische oplossing.

Systemen A, B en C gaan verse buitenlucht in de woning brengen. Als het buiten koud is, is die lucht uiteraard ook koud. En bovendien gaan we warme lucht uit de woning evacueren.

Dat is het grote verschil met een systeem D. Daar wordt de lucht nog altijd met een ventilator afgevoerd naar buiten maar tegelijkertijd gaat het toestel via een tweede ventilator verse lucht aanvoeren. In het toestel zit een warmtewisselaar die de binnenkomende verse lucht gaat opwarmen met de buitengaande lucht. Voluit heeft zo’n toestel balansventilatie met warmterecuperatie. Ontdek de ervaringen van Hans zijn ventilatiesysteem D.

Vergelijkbare berichten