Zonnepanelen presteren minder goed bij hitte

Het lijkt tegenstrijdig, maar zonnepanelen hebben niet het hoogste rendement tijdens warme zomerdagen. Het vele zonlicht is positief voor de opbrengst, maar de hitte zorgt ervoor dat de elektrische verliezen toenemen.

“De geleidbaarheid van halfgeleiders neemt toe bij hogere temperaturen (de elektronen worden mobieler). Hierdoor wordt het makkelijker voor elektronen om gaten elders in het materiaal weer op te vullen. Omdat dit de elektrische balans in de cel verbetert, valt het elektrische veld bij de grenslaag weg, waardoor de lading niet meer goed gescheiden kan blijven. Het resultaat is een dalende spanning tussen de twee lagen.” Deze lagere spanning zorgt voor een daling van het rendement.

25 graden

Het aantal Wattpiek van een zonnepaneel wordt bepaald onder standaard testcondities waarbij de zonnecellen 25°C warm zijn. In de praktijk is de temperatuur op een dak al snel 40°C. Op warme dagen met veel zon kan dit zelfs stijgen tot 60°C en meer. De elektrische onderdelen in een zonnepaneel presteren minder bij zulke hitte. Bij de meeste zonnepanelen is de daling ongeveer 0,4% per graad boven de 25°C. Als de zonnecellen bijvoorbeeld 60°C worden, komt dit neer op een verlies van 14%.

Zet omvormer op koele plek

Ook de levensduur en prestaties van de omvormer worden beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Wij raden dan ook steeds aan om deze in een koele ruimte zoals de kelder te plaatsen in plaats van op een warme zolder.

Koude zonnige dagen zijn dus in principe beter voor het rendement van uw zonnepanelen, maar in de winter zijn het aantal zonne-uren en de stralingskracht van de zon natuurlijk wel veel lager dan in de zomer.

Bron: Intellisol