Jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Check de zonnekaart!

Wil je graag besparen op je energiefactuur? Dan zijn zonnepanelen of een zonneboiler absoluut een goede keuze. Maar, je wil er natuurlijk zeker van zijn dat jouw investering rendeert. Is jouw dak bijvoorbeeld wel geschikt voor zonnepanelen? Of er voldoende zon is op jouw dak, kan je checken op de zonnekaart.

Oriëntatie van je dak

Er zijn een aantal criteria waaraan je dak zeker moet voldoen om in aanmerking te komen voor zonnepanelen. De oriëntatie van je dak is een eerste belangrijker factor. Zo is je dak best naar het zuiden gericht omdat in dat geval de zonnepanelen het langste van zonlicht kunnen profiteren. Maar, daken met een oostelijke of westelijke oriëntatie kunnen ook rendabel zijn. Een dak dat op het noorden is gericht is minder interessant.

Hellingsgraad dak

Een ander punt is de hellingsgraad. De inval van het zonlicht speelt namelijk ook mee in het rendement van je zonnepanelen. De hellingsgraad van je dak idealiter 35° à 36°. Voor platte daken speelt dit geen rol omdat daar toch stellages worden voorzien die kunnen afgesteld worden op een ideale hellingsgraad.

Voldoende zon? Check de zonnekaart

Beperk schaduw

En dan nog een belangrijke: de hoeveelheid zonlicht. Je dak mag met andere woorden niet al te veel schaduw vangen.

Zonnekaart toont jouw situatie

Geef je adres in op de zonnekaart (die vind je hier) en je krijgt meteen een idee van de haalbaarheid van je project.

Vraag advies aan een vakman

Om een nog gedetailleerder beeld te krijgen, raden we je aan vrijblijvend een beroep te doen op een vakman. Hij of zij komt graag een uitgebreide dakanalyse uitvoeren om te bepalen of een zonne-installatie op jouw dak rendabel zou zijn.

Informatie over zonnepanelen in België

Informatie over zonnepanelen in Nederland

Benieuwd naar waarop je moet letten bij het plaatsen van een zonneboiler? Lees het hier! Ook bij een zonneboiler is de zonnekaart een handige tool.