Zo maak je het jezelf in de winter comfortabel als fietsende pendelaar

Ben jij een doorzetter en schrikt slecht weer je niet af en rijd je dapper elke dag met de (elektrische) fiets naar het werk of school? Goed! Maar dan zijn er nog een paar extra dingen waar je aandacht aan kan besteden. Om het jezelf comfortabel en veiliger te maken, bijvoorbeeld bij glad weer

Bij glad weer zet je zadel wat lager dan je gewoon bent, hoewel je normaal net met je tippen aan de grond komt, kan het goed zijn om ervoor te zorgen dat je bij slechter weer makkelijker aan de grond kan, zo heb je minder kans om effectief te vallen als je toch eens zou uitschuiven. Ook je bandenspanning verlagen is een goed idee als je over een glad wegdek moet fietsen. Op die manier zijn ze breder en heb je wat meer grip. Wist je trouwens dat je ook voor je fiets winterbanden kan laten installeren?

Rem alleen wanneer het nodig is

Remmen kan je uiteraard onmogelijk niet doen, maar probeer er toch op te letten om niet te vaak onnodig te remmen. Als je een verkeerslicht of een oversteekpunt nadert, kan je bijvoorbeeld als op voorhand beginnen vertragen zodat je vermijdt dat je ineens je remmen helemaal moet dichtslaan, wat het risico op wegslippen verhoogt.

Degelijke beschermende kleding

Als laatste nog een paar tips voor jezelf. In ons onvoorspelbare Belgische weer is de kans dat je verrast wordt door een plotse regenbui eerder groot. Investeren in goede regenkleding is dus geen overbodige luxe. Als tweede is het dragen van beschermende fietskledij – zoals een helm en een fluohesje-  een niet te verwaarlozen punt van aandacht (je moeder heeft het waarschijnlijk ook vaak gezegd).