Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

Steeds meer en meer mensen zijn ervan overtuigd dat ze zonnepanelen willen plaatsen. Maar heb je er al eens bij stil gestaan dat er verschillende types zonnepanelen bestaan? Deze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Kijk daarom eens naar welke soorten zonnepanelen er bestaan en welke voor jou de beste keuze is.

In een eerder artikel belichtten we al hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw energiebehoefte. Wanneer we het hebben over types zonnepanelen doelen we vooral op het materiaal waaruit ze zijn opgebouwd. Er zijn momenteel vier verschillende soorten zonnepanelen op de markt in België en Nederland. Het grootste aandeel wordt ingenomen door de silicium panelen (monokristalijn en polykristalijn). Daarnaast zijn er ook amorfe zonnepanelen (duofilm) en glas-glas zonnepanelen.

De verschillende types zonnepanelen op een rijtje

Monokristalijne zonnepanelen

Samen met de polykristalijne zonnepanelen zijn de monokristalijne de meest voorkomende. Het zijn die typische blauwe of zwarte zonnepanelen die je overal op onze daken ziet liggen. Door hun structuur (waarbij de kristallen allemaal in dezelfde richting liggen) leveren deze zonnepanelen het hoogste rendement (14 tot 20%) per vierkante meter. Dat bepaalt voor een groot stuk mee de populariteit ervan. Ook al ligt de prijs van monokristalijne zonnepanelen vaak tot 10% hoger dan polykristalijne zonnepanelen.

Wanneer kies je voor monokristalijne zonnepanelen?

  • Je hebt een beperkte dakoppervlakte
  • De hogere investering (10%) is geen probleem voor jou (door het hoge rendement is die overigens in geen tijd terugverdiend)

Polykristalijne zonnepanelen

De polykristalijne zonnepanelen zijn met voorsprong de populairste. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun blauwe kleur en het marmerachtige patroon. De kristallen liggen willekeurig door elkaar (en dus niet in dezelfde richting zoals bij de monokristalijne zonnepanelen). Hoewel het rendement lager is dan bij de monokristalijne zonnepanelen, ligt het toch nog behoorlijk hoog (12 tot 16%).

Wanneer kies je voor polykristalijne zonnepanelen?

  • Je hebt een groot dakoppervlak en kan dus veel zonnepanelen leggen
  • Een goede prijs-kwaliteitverhouding vind je belangrijk
  • Je dakoriëntatie is niet optimaal (doordat ze makkelijk diffuus licht kunnen opnemen is een oostelijke of westelijke dakoriëntatie geen probleem)

Amorfe zonnepanelen (dunfilm)

Amorfe zonnepanelen worden ook weleens dunfilm zonnepanelen genoemd. Je herkent ze meteen door hun zwarte matte uiterlijk. Het voordeel van deze zonnepanelen is dat ze zeer licht en buigbaar zijn. Het nadeel zit hem in het rendement (nauwelijks 8%). Ook de levensduur ligt zo’n tien jaar lager. Het prijskaartje van zo’n 20% lager maakt dan weer veel goed.

Wanneer kies je voor dit type zonnepanelen?

  • Je beschikt over een zeer groot dakoppervlak (ideaal voor bedrijfsgebouwen)
  • Jouw dak kan geen zware belasting verdragen (bijvoorbeeld op garages, carports, tuinhuizen, …)
  • De financiële middelen zijn beperkt

Glas-glas zonnepanelen

De glas-glas zonnepanelen blinken uit door hun levensduur en door het feit dat ze minder snel degraderen. Dat betekent dat ze langer op hun originele volle capaciteit kunnen blijven presteren.

Daar staat tegenover dat je er ook wel flink wat dieper voor in je portemonnee zal moeten tasten. Een ander nadeel van glas-glas zonnepanelen is dat de technologie nog vrij nieuw is. Nog niet zo heel veel aanbieders hebben deze panelen in hun gamma.

Wanneer kies je voor glas-glas zonnepanelen?

  • Zo lang mogelijk de hoogs mogelijke opbrengst is jouw doel
  • De hogere investering die je daarvoor moet betalen, schrikt je niet af

Welke types zonnepanelen? Laat je adviseren door een professional

Je heb nu een idee van de verschillende soorten zonnepanelen. Welk type jij kiest hangt af van verschillende factoren. We raden je aan om je grondig te laten informeren door een vakman door offertes op te vragen.

Informatie over zonnepanelen in België

Informatie over zonnepanelen in Nederland