Water hergebruiken en recycleren

Water hergebruiken

Regenwater opvangen

Licht gezuiverd regenwater kunt u niet alleen gebruiken om de tuin te besproeien, de auto te wassen, het huis schoon te maken, maar ook voor het toilet en zelfs de wasmachine. Door het hemelwater op te vangen, kunt u honderden liter drinkwater per jaar besparen. Het hemelwater is bovendien zachter, waardoor u natuurlijke zepen kan gebruiken in plaats van detergenten, en een chemische ontharder in het wasmiddel overbodig wordt.

U kunt het hemelwater opvangen in een tank of zelfs gewoon in een ton. Mogelijks ontvangt u subsidies voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie. Of u al dan niet recht hebt op een subsidie, vraagt u best na bij het gemeentebestuur. De subsidieaanvaag gebeurt via de gemeente.

Recycleren

Individuele waterzuivering

Veel gezinnen die op het platteland wonen, zullen nooit aangesloten worden op de riolering. Zij zijn verplicht hun eigen individueel waterzuiveringssysteem te installeren, zelfs voor een bestaande woning. Voor bestaande woningen volstaat, strikt wettelijk genomen, een minimale zuivering zoals een septische put (alhoewel dit ecologisch niet voldoende is). Voor nieuwbouw is een meer uitgebreide zuivering nodig en verplicht via een individueel waterzuiveringssysteem of IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater).

Regenwater in de grond laten dringen

Vaak stroomt regenwater weg over ondoordringbare oppervlakten zoals parkings, trottoirs en geplaveide of verharde wegen. Daardoor kan het regenwater op veel plaatsen niet meer in de grond dringen om het grondwater aan te vullen.
U kunt het regenwater helpen om direct in de bodem door te dringen door de bedekking van uw terras, de toegang tot uw woning of uw tuin aan te leggen met:

  • steenslagverharding
  • dolomietverhardingen
  • bestrating met brede voegen
  • waterdoorlatende betonstenen
  • grasbetontegels
  • polyethyleengrastegels
  • mulchbedekking, houtspaanders

Een directe infiltratie is meestal de goedkoopste oplossing. Het laten infiltreren van hemelwater dat werd opgevangen door een ondoorlatende verharding of een dak vergt meer ingrijpende systemen. Hiervoor moet je een infiltratiekom, een wadi (dit is een infiltratiekom met een ondergronds filterbed), een infiltratieput of –buis voorzien.

Of u al dan niet recht hebt op een subsidie, vraagt u best na bij het gemeentebestuur. De subsidieaanvaag gebeurt via de gemeente.

Groendak

Een groendak is een dak waarop plantjes worden ingeplant met als doel regenwater te bergen. Groendaken bieden bovendien een bijkomende isolatie tegen warmte en koude. Hier lees je meer info over het aanleggen van een groendak.

Meer tips over water besparen lees je hier.