Wat is duurzaamheid en hoe leg je dat uit aan kinderen?
Wat is duurzaamheid nu precies. Het is een term die een zeer brede lading dekt. Belangrijker is de vraag hoe je het aan kinderen uitlegt en vooral om hen te leren hoe ze voor het milieu moeten zorgen. Eenvoudige dingen kunnen al een grote impact hebben. Enkele direct bruikbare tips!
Weigeren, verminderen, hergebruiken, herbestemmen, recyclen
- Begin vroeg door nee te zeggen tegen zaken zoals plastic rietjes of flessen water die je maar eenmalig gebruikt. En ga voor RVS drinkbussen en herbruikbare rietjes.
- Ga op zoek naar speelgoed van goede kwaliteit waar kinderen op meerdere manieren mee kunnen te spelen in plaats van plastic speelgoed van slechte kwaliteit te kopen dat snel zijn charme verliest.
- Geef je kinderen ook ervaringen als cadeau en niet enkel speelgoed.
- Gebruik geen plastic en wegwerpproducten als je er iets aan kan doen. Begin bijvoorbeeld vroeg met het inpakken van snacks en lunches thuis in herbruikbare containers.
- Zorg dat je samen met je kinderen actief helpen bij het scheiden van het afval.
- Gebruik gerecyclede spullen om leuke spelletjes of knutselwerkjes mee te maken.
- Hergebruik spullen die je niet langer gebruikt door er iets anders van te maken.
- Praat met je kinderen over hoe dingen zoals ballonnen leuk zijn voor een korte tijd , maar voor een lange tijd erg slecht zijn voor het milieu en dieren.
- Leer je kinderen het licht uit te doen wanneer ze weggaan uit de kamer.
- Wanneer je kinderen hun tanden poetsen, leer hen dan de kraan dicht te zetten als ze het water niet gebruiken.
- Probeer zoveel mogelijk te wandelen, fietsen of het openbaar vervoer te nemen. Het is zowel beter voor je gezondheid als voor het milieu.
- Raap het vuilnis op dat je vindt als je op pad bent. Je kunt er een leuk spel van maken als de kinderen jong zijn en tegen de tijd dat ze ouder zijn, is het een gewoonte.
Geef het goede voorbeeld
Of het nu gaat over duurzaamheid of over iets anders, de beste manier om je kinderen iets bij te brengen is het zelf doen. Kinderen doen wat jij doet, niet wat je zegt. Daarom is het belangrijk dat je zo jong mogelijk het gedrag toont dat je wil dat ze aannemen.
Ga de discussie over duurzaamheid aan
Praat met je kinderen over wat ze kunnen doen om te helpen met het milieu. Moedig ze aan met eigen ideeën te komen. Ze zullen waarschijnlijk een aantal onbezonnen plannen bedenken (in het begin tenminste), maar neem hen serieus en implementeer wat je kan.
Je kunt ze boeken laten lezen zoals Luna en de elfen van Alifea van Inge en Cristel Casteleyn om ze op weg te helpen. Het avontuurlijke kinderboek leert hen op een ongedwongen manier over de klimaatsverandering.
Nog enkele leestips voor kids:
- Meer weten over afval en recycling
- Klimaatjes Plasticssoep
- Palmen op de Noordpool
- Hoeveel papier gaat er in een boom
Voor meer boeken kan je een kijkje nemen in de Boekenhoek.
Vertel je kinderen zelf nog over de gevolgen die vervuiling met zich meebrengt. Als je bijvoorbeeld in de buurt van de zee woont en een plastic zak langs de kant van de weg ziet, kan je uitleggen hoe die plastic zak in het water terecht kan komen en de dieren in het wild kan schaden.
Creëer een emotionele band met de natuur
Als het gaat over het leren om voor het milieu te zorgen, kun je ze het beste leren hoe je op een emotioneel niveau om de natuur geeft. Wanneer je kinderen opvoedt om de schoonheid en de verwondering van de natuur te zien, is de kans groter dat ze de natuur willen beschermen. Een middag doorbrengen met het vangen en vrijlaten van kikkervisjes bij de kreek is meer waard dan een lezing in een of ander benauwd klaslokaal.
Ga met je kinderen zo vaak mogelijk de natuur in. Ga met hen kamperen. Zelfs als je in een stad woont, kan je altijd natuur vinden. Neem hen mee naar het park en toon hen alle verschillende bomen en hoe mooi de bloemen zijn.
Leg een tuin aan
Als je de tijd en plaats hebt, is een tuin een fantastisch idee. Samen met je kinderen kan je insectenhuizen bouwen en een deel aanleggen waar voor de natuurlijke fauna en flora zoals bijen en vlinders. Met uw fruit- en groentenafval kan je een composthoop maken.
Als het iets is dat je graag zou willen doen, plaats dan kippen in de achtertuin om je kinderen te laten zien hoe afhankelijk we zijn van de natuur. Ze geven ons eten en we zorgen voor hen. Ze zullen zien hoe kippen hun eigen persoonlijkheid hebben en niet enkel ingepakte stukjes vlees op een winkelrek zijn.
Je kinderen lesgeven over duurzaamheid hoeft niet moeilijk te zijn. Maar het betekent wel dat je het gedrag dat je wilt zien, moet modelleren en dat je de kinderen op jonge leeftijd moet bijleren over het milieu en duurzaamheid.