Warmtepompen voor dummies: soorten pompen

Op dit moment zijn er zeer veel soorten warmtepompen op de markt. Er zijn een aantal verschillende types. Zo zijn er warmtepompen die warmte onttrekken uit de grond, maar bijvoorbeeld ook uit de lucht. Waar de warmte naartoe gaat speelt daarbovenop ook nog eens een rol. Hun afgiftesysteem kan zowel water als lucht zijn. Gelukkig zegt de naam het meestal zelf.

Grond-waterwarmtepomp

Het concept is simpel. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van geothermie of aardwarmte. Er wordt warmte onttrokken uit de grond door het koudere water. Dit heeft dat uiteraard warm water tot gevolg. Deze techniek heeft twee varianten. Een horizontaal en een verticaal captatienet. Bij een horizontaal captatienet ligt de installatie net iets dieper dan een meter onder het oppervlak. Dit in tegenstelling tot de verticale variant, waar het vaak tot 150 meter diep gaat, kan zonder vergunning in Vlaanderen.

Water-waterwarmtepomp

Dit systeem is zeer vergelijkbaar met het verticale captatienetwerk van de grond-waterwarmtepomp. Er wordt warm grondwater naar boven gepompt. Dit gaat dat door een verdamper, waardoor de warmte onttrokken wordt. Via een lozingsput wordt het water teruggevoerd naar de grond.

Lucht-waterwarmtepomp

Er is naast de grond en water nog een derde warmtebron om te gebruiken. Ook uit lucht kan warmte gehaald worden? De buitenlucht wordt aangezogen en zal door de pomp gecompresseerd worden om zo de temperatuur te doen stijgen. Deze warmte zal in een lucht-waterwamtepomp gebruikt worden om water te verwarmen.

Lucht-luchtwarmtepomp

De laatste techniek is haast compleet analoog met de vorige. De warmte van de gecompresseerde lucht zal onttrokken en gebruikt worden om ruimtes en kamers te verwarmen met warme lucht. Dit systeem kan autonoom werken of als een bijverwarming.

De beste keuze

Zoals reeds duidelijk was zijn er veel wegen die je kunt inslaan met een warmtepomp. Afhankelijk van je woning of budget en doelen op lange of korte termijn zijn sommige pompen geschikter dan andere pompen. Voor meer informatie en een vergelijking kan u best het volgende artikel ook lezen (…)