Waarom kunststof kozijnen een goede keuze zijn

waarom kunststof kozijnen

Als je een nieuwbouw woning bouwt, of een bestaand huis renoveert, kom je sowieso voor de keuze te staan welke ramen en deuren je wil plaatsen. Naast aluminium en hout is er ook nog kunststof. Maar is dit een goed idee? We overlopen even waarom kunststof kozijnen een goede keuze kunnen zijn voor jouw woning.

Wat zijn kunststof kozijnen

First things first: wat zijn kunststof kozijnen nou precies?

Ze worden gemaakt van polyvinylchloride, of kortweg PVC.

Deze kunststof is relatief goedkoop te maken en kan in elke gewenste vorm worden toegepast. Het is makkelijk te bewerken en behoorlijk slijtvast.

Voordelen van kunststof kozijnen

Onderhoudsarm

Kunststof kozijnen vergen zeer weinig tot geen onderhoud. Waar je bij houten kozijnen het hout moet beschermen tegen regen, vocht, schimmel, houtrot, … Is bij een een kunststof kozijn af en toe een keertje schoonmaken voldoende. That’s it!

Schilderen is niet nodig

Een zeer belangrijk voordeel tegenover houten kozijnen is dat je kunststof kozijnen niet hoeft te schilderen. Bij houten kozijnen dient dit regelmatig te gebeuren. Door te kiezen voor kunststof bespaar je dus niet alleen heel wat tijd en moeite, maar ook een flink wat geld. Want de verf (of de schilder als je de schilderwerken laat uitvoeren) is een steeds terugkerende kost.

Lange levensduur

Kunststof kozijnen hadden vroeger het imago dat ze snel zouden verslijten en in geen tijd niet meer mooi zouden zijn. In de begindagen stond alles inderdaad nog niet zo op punt. Gelukkig zijn de materialen en behandelingen flink in de goede richting geëvolueerd. Kunststof kozijn hebben de dag van vandaag een erg lange levensduur. Je kan toch uitgaan van zo’n 50 jaar.

Energiebesparend

Net zoals de huidige aluminium en houten ramen zijn de moderne kunststof kozijnen voorzien van een dubbele hoogrendementsbeglazing. Daardoor ben je zeker van een optimale thermische isolatie. En dat vertaalt zich dan weer in een goedkopere energiefactuur.

Geluidswerend

Naast een goede warmte-isolatie, zorgen kunststof kozijnen er ook voor dat storende geluiden worden buiten gehouden. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke straat? De eigenschappen met betrekking tot geluidsisolatie zorgen ervoor dat je daar binnen nauwelijks iets van merkt.

Recyclebaar

Als kunststof kozijnen uiteindelijk versleten zijn, kan het kunststof helemaal opnieuw worden gerecycled. Kunststof kozijnen zijn dus niet alleen duurzaam als we het hebben over levensduur of hun invloed op het energieverbruik, ook op het vlak van materiaal zijn ze helemaal circulair.

Waarom kunststof kozijn minder interessant zijn

We hebben nu al wat voordelen van kunststof op een rijtje gezet, maar zijn er ook nadelen aan verbonden?

Enkele nadelen van PVC ramen:

  • sommige mensen vinden het er nog altijd een beetje “goedkoop” uitzien
  • je mag er niet in boren
  • je moet het doen met de kleur die je gekozen hebt. Overschilderen is mogelijk, maar de resultaten zijn niet altijd geslaagd.

Alternatieven

Kies je toch liever voor andere materialen?

Dan heb je nog de keuze uit:

  • hout
  • metaal (aluminium)

Hoeveel kosten kunststof kozijnen?

Hoeveel jouw kozijnen gaan kosten, hangt uiteraard af van de grootte van je huis en hoeveel ramen er zijn. Ook of er al dan niet erg grote ramen bij zijn, speelt een belangrijke rol.

Gemiddeld kan je uitgaan van een 700 à 800 euro per vierkante meter.

Dat is min of meer vergelijkbaar met hout. Daar staat dan wel tegenover dat je achteraf geen onderhoudskosten meer hebt.

Wil je gratis én vrijblijvend informatie en enkele prijzen ontvangen op jouw maat?

Klik hier als je in Nederland woont.

En hier als je in België woont.