Vochtproblemen in huis voorkomen door dampopen bouwen
Er is de laatste jaren weer meer aandacht voor dampopen bouwen. Deze techniek bestaat echter al zeer lang. Bij dampopen bouwen is de woning vochtregulerend. Overtollig vocht wordt naar buiten afgevoerd, zonder dat het daarbij komt vast te zitten in de spouwmuur of andere constructiedelen. We belichten in dit artikel wat dampopen bouwen precies inhoudt en hoe dat precies moet gebeuren om vochtproblemen in huis te voorkomen.
Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar in elke woning wordt vocht geproduceerd, véél vocht. Uiteraard in de badkamer, maar ook in de rest van het huis door te koken, schoon te maken, of gewoon door er aanwezig te zijn. We zweten en ademen immers allemaal vocht uit. Dat vocht verlaat de woning via ventilatie en door de constructie heen. Maar, als vocht ongecontroleerd door de constructie gaat, kan er condens optreden, met schimmelvorming en bouwschade tot gevolg. Niet aan te raden dus. Veel beter is dat het vocht op een gecontroleerde manier de woning verlaat. Dat kan door dampopen te bouwen.
Dampopen versus luchtdicht
“Maar, een dampopen woning kan toch nooit luchtdicht zijn?”, horen we u denken. Wel, dat is fout gedacht. Een dampopen woning moet zelfs luchtdicht zijn. Om luchtdicht te bouwen plaats je een luchtscherm aan de warme zijde (de binnenkant) van de constructie. Aan de buitenkant voorzie je een windscherm. Hierdoor stroomt er geen koude lucht in de woning.
De voordelen van een dampopen woning
Aan dampopen bouwen zijn voordelen verbonden. Ten eerste is er een duidelijk minder vochtig binnenklimaat wat resulteert in een betere luchtkwaliteit. Dan is aangenamer om in de te vertoeven en zeker ook beter voor je gezondheid. Daarnaast zal je isolatie een beter warmte-accumulerend vermogen hebben. Dit betekent dat de muur de warmte beter buffert en dat het dus minder snel zal afkoelen in de winter (of opwarmen in de zomer). Kijk hier voor meer termen in verband met isolatie. Je krijgt dus een veel constanter klimaat in de woning, wat resulteert in minder energiekosten voor verwarming en koeling.
Ventileren is de boodschap
Ook al bouwt u dampopen, om bouwschade te voorkomen (en een onaangenaam binnenklimaat te vermijden) is het is aan te raden om de vochtigheid in de woning niet te hard te laten oplopen. Dit kunt u doen door voldoende te ventileren.
Pak nu je vochtproblemen in huis aan!
Vochtbestrijding in België
Je kan hieronder met één klik info opvragen bij meerdere experts in jouw regio, helemaal gratis en vrijblijvend!
Vochtbestrijding in Nederland
Je kan hieronder met één klik info opvragen bij meerdere experts in jouw regio, helemaal gratis en vrijblijvend!