Vochtbestrijding bij opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door een zogenoemde capillaire werking. Door een dunne buis kan water hoog opstijgen, terwijl het omringende water laag blijft. Bomen hebben profijt van deze werking, want door de houtvaten kan het vocht tot hoog in een boom opstijgen en wordt het gevoed. In de natuur is het dus een gunstig natuurkundig fenomeen. In muren is het echter lastig. Omdat bouwmaterialen poreus zijn kan een capillaire werking plaatsvinden. Vooral bij oude huizen kan dit voorkomen, omdat er tijdens de bouw nog onvoldoende kennis van preventie van dit probleem was en omdat bouwmaterialen met de tijd poreuzer worden. Bij een hoge waterstand kunnen daardoor snel problemen optreden, met alle gevolgen van dien.

Herkennen

Opstijgend vocht is duidelijk te herkennen aan vochtige muren. Vaak bevindt deze vocht zich niet in het leefgedeelte van het huis, maar in de kelder of de kruipruimte. Vanaf hier kan het vocht schade veroorzaken aan de rest van het huis. Is een muur vochtig? Dan trekt het vocht niet snel meer weg. Het is dan ook belangrijk om snel te handelen na het constateren van vochtige muren.

Verder kunt u opstijgend vocht herkennen aan vochtkringen en aan schimmels aan het oppervlak. Ook afbladderend behang, beschadigd stucwerk en een aangetaste verflaag zijn tekenen van optrekkend vocht.

Gevaren van opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan leiden tot allerlei vervelende problemen. De schade die erdoor ontstaat kan een enorme omvang aannemen. Door het vocht kan bijvoorbeeld oppervlakteschimmel ontstaan. Deze schimmel kan resulteren in houtrot. Houtrot is soms te herstellen, maar het komt ook voor dat  grote delen van het hout moeten worden vervangen. Het kan zelfs leiden tot problemen met de constructie van uw woning.

Het kan ook uw gezondheid aantasten. Een hoog vochtgehalte in uw woning, waarmee u dagelijks wordt geconfronteerd, kan leiden tot gezondheidsklachten zoals verkoudheid, reuma en bronchitis. Verder zult u bij een grote hoeveelheid vocht in de woning eerder geneigd zijn om de kachel hoger te zetten, wat leidt tot een hoger energieverbruik met de bijbehorende kosten.

Het probleem behandelen

Het is uitermate belangrijk dat u eerst het vochtprobleem oplost en dan pas de problemen die eruit voortvloeien. Zo is het verwijderen van houtrot pas zinvol nadat u de problemen met het optrekkende vocht heeft verholpen. De meest effectieve methode om opstijgend vocht tegen te gaan is de zogenoemde injectiemethode. Er worden dan vochtwerende middelen in uw muur geïnjecteerd, zodat het niet langer in uw muur kan optrekken. Hier kunt u vrijblijvend een offerte opvragen om uw vochtprobleem op te lossen.

Voorkomen is beter dan genezen

Nog dan het oplossen van opstijgend vocht is uiteraard het voorkomen van opstijgend vocht. Een natuurlijke techniek die hiervoor zeer bruikbaar is, is het toepassen van schelpen.

error

Interessant? Delen mag! :-)