Vocht meten in muur: waarom en hoe?

Waarom vocht meten in muur

Er zijn verschillende redenen waarom je het vocht in de muur wil meten.

Zo kan het zijn dat je wil controleren of het pleisterwerk de juiste vochtigheid heeft om te schilderen of te behangen. Bij het schilderen van vochtige muren zijn er namelijk enkele belangrijke aandachtspunten.

Een andere veel voorkomende toepassingen van een vochtmeter is het opsporen van lekken. Vaak is het (nog) niet visueel zichtbaar wanneer er vocht in een muur zit naar aanleiding van een lek. Met een vochtmeter kan je deze probleemplekken opsporen zodat je weet waar je de muur moet openbreken om herstellingen aan de leiding uit te voeren.

Ook kan het zijn dat je te kampen hebt met een vochtprobleem.

Aan de slag met de vochtmeter

Hoe werkt een vochtmeter?

Met een vochtmeter meet je hoeveel vocht er in een materiaal zit. In het geval van het vocht meten in de muur is dat natuurlijk steen of pleisterwerk.

Een vochtmeter meet het vocht door radiogolven uit te zenden. Hoe meer radiogolven opnieuw worden opgevangen, hoe vochtiger het materiaal.

Welke soorten vochtmeters zijn er?

Voor het meten van vocht in muren zijn er ruwweg twee soorten vochtmeters te onderscheiden:

  • destructieve vochtmeters: hierbij duw je de pinnen in het materiaal. Je maakt dus gaatjes (vandaar de naam). Dit type is interessant wanneer je dieper wil meten.
  • niet-destructieve vochtmeters: bij dit type vochtmeters duw je de meetkoppen tegen de muur, zonder dat er een gaatjes ontstaan. Dit type is dus interessant als je de muur liefst intact laat.

Daarnaast bestaan er ook vochtmeters die de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte meten. In dat geval spreken we van een hygrometer.

Vochtmeter kopen

Vochtmeters zijn er in verschillende prijsklassen, voor de doe-het-zelver tot de professional. Vergelijk het aanbod vochtmeters bij: