Vissen voeren: geeft ze nooit te veel eten

Heb je net een aquarium met vissen gekocht? Leuk! Er is slechts één probleem: mensen die niet vertrouwd zijn met het houden van vissen maken vaak de fout hun om de dieren te veel eten te geven. Dat kan heel wat negatieve effecten veroorzaken voor je vissen. Zo zal je er niet lang plezier aan kunnen beleven. Deze handige gids zorgt ervoor dat je je vissen nooit teveel zal voeren.

Vissen voeren is een leerproces

De ‘juiste hoeveelheid’ voedsel hangt natuurlijk af van het aantal vissen dat je houdt en welke soorten vissen je hebt. Verschillende soorten hebben verschillende voedingsbehoeftes en eetgewoontes. Enkele algemene richtlijnen kunnen helpen: zorg er te allen tijde voor dat het voedsel nooit de bodem bereikt (tenzij je speciaal bodemvoer voor bodemvissen gebruikt) en zorg ervoor dat het eten binnen de vijf minuten is opgegeten. Als dit niet het geval is, voer je hen waarschijnlijk te veel. Let ook op dat je afwisselt tussen gewoon voer en diepvriesvoer bij tropische vissen. Op deze manier voer je de vissen best een keer om de twee dagen. 

Voedsel op de bodem: niet doen!

“Voedsel dat niet is gemaakt voor bodemvissen dat toch op de bodem terecht komt, kan toch geen kwaad?”, zou je denken. NIets is minder waar. De restjes kunnen snel rotten en dit verzuurt de watersamenstelling drastisch. Veel ontlasting en voedsel op de bodem zorgen voor een toename in nitrietgehalte. Dat kan leiden tot een piek in ammonium, wat extreem giftig is voor vissen. In onze winkel kan je steeds terecht voor een waterverbeteraar, die alle giftige chemische stoffen onttrekt uit het water.

Toch te veel? Dit moet je doen

Als je je vissen per ongeluk toch enkele keren te veel voer hebt gegeven, is het aan te raden om een grondige waterwissel te doen. Bij extreme overdosering wordt het aangeraden om een derde van het water te verwisselen. Let er wel op dat je nooit op hetzelfde moment de filter schoonmaakt. Dat zal het biologisch evenwicht in het aquarium grondig verstoren, wat eveneens zeer ongezond is voor je vissen.