Verminder je energieverbruik door zuinige verlichting

Zuinige verlichting

Het licht niet onnodig laten branden en gloeilampen vervangen door spaarlampen of ledlampen is een ideale manier om energie te besparen, zonder dat je aan comfort inboet. Zuinige verlichting is een goed begin om energie te besparen.

Een gloeilamp zet slechts tien procent van zijn energie om in licht, de rest gaat verloren aan warmte. Spaarlampen zijn heel wat milieuvriendelijker. Ze verbruiken liefst vijf keer minder en gaan tot tien keer langer mee.

Een goede gewoonte: doe het licht uit

In het donker kunnen we niet werken, dat weet iedereen. Toch moet onze verlichting niet altijd aanstaan. Licht laten branden kost immers energie. Door het licht uit te doen bij het verlaten van een lokaal draag je dus je steentje bij in de strijd tegen onnodig energieverbruik.

De lamp verslijt er niet van

Maar… het licht vaak uitdoen, is dat niet slecht voor een lamp?
Het is een hardnekkige mythe dat het zuiniger is om het licht continu te laten branden in plaats van het uit te doen op tijdstippen dat het niet benut wordt. Het licht uit doen bij het verlaten van een lokaal bespaart energie bij alle types van lampen en kan géén kwaad. Het licht uitdoen is één zaak, je kiest best ook voor energiezuinige verlichting.

Ledverlichting bespaart 85 procent, da’s pas zuinige verlichting!

Ledverlichting verbruikt 85 procent minder dan de standaard gloeilamp. Er is wel een enorme variatie in ledverlichting op de markt, zodat de lichtopbrengst van led lampen onderling sterk kan verschillen.

Bij gloeilampen staat de lichtopbrengst meestal aangegeven in Watt, bij led verlichting in lumen. Een gloeilamp van 40 Watt heeft een lichtopbrengst van ongeveer 400 lumen. Vervangen we die gloeilamp door ledverlichting van 400 lumen, en we laten die gedurende één jaar elke dag drie uur branden dan besparen we op jaarbasis al 9 euro. Een gloeilamp van 25 Watt, ongeveer 250 lumen, die vervangen wordt door een ledlamp met dezelfde lichtopbrengst, dan is de besparing met een gemiddelde van drie branduren per dag 6 euro.

De prijs van ledverlichting ligt nog wel hoog in vergelijking met de gloeilamp, maar daartegenover staat dat ze minder energie verbruiken en dat de levensduur van ledlampen erg lang is. De fabrikanten geven aan dat led lampen wel tot 50 000 uren kunnen branden (dus tot wel vijftig keer langer meegaan).