Tien tips voor een energiezuinige woning

Een energiezuinige woning heeft vele voordelen. In de eerste plaats draag je een steentje bij aan een beter milieu door zuiniger om te gaan met energie. Daarnaast betekent energie besparen geld besparen. In deze blogpost krijg je de handigste tips voor het energiezuinig maken van je woning.

Veruit de meeste aanpassingen om de woning energiezuiniger te maken, verdienen zichzelf binnen een korte termijn terug. Je kunt dus naast energieleveranciers vergelijken, ook geld besparen via aanpassingen aan de woning. Tenslotte ontvang je met een energiezuinig huis een gunstig energielabel. Als je in de toekomst van plan bent je huis te verkopen, zal dit gemakkelijker gaan met een gunstig energielabel. Er zijn twee manieren om energie te besparen in de woning. In de eerste plaats kun je acties ondernemen om zo min mogelijk energie te verspillen. Ten tweede kun je zelf energie opwekken. In deze blogpost geven we tien handige tips om de woning zo energiezuinig mogelijk te maken.

Zet apparaten zoveel mogelijk uit

Alle kleine beetjes helpen. Dit geldt zeker voor apparaten die onnodig in de stand-bymodus staan. Je kunt deze apparaten gemakkelijk volledig uitzetten. Haal desnoods de stekkers uit het stopcontact. Op deze manier voorkom je sluipverbruik.

Gebruik een slimme thermostaat

Door gebruik te maken van een slimme thermostaat zorg je dat je geen onnodige stookkosten maakt. Zo zet het apparaat bijvoorbeeld automatisch de verwarming een paar graden lager als er niemand thuis is.

Plaats een HR-combiketel

Een verouderde cv ketel zorgt vaak voor extra stookkosten. Met een nieuwe HR-combiketel kun je al snel zo’n 15 tot 20 procent op je stookkosten besparen.

Vervang enkel glas

Het is belangrijk dat in de woning zo min mogelijk warmte verloren gaat. Dit voorkomt hoge stookkosten. Door enkel glas te vervangen door Hoog Rendement of dubbelglas blijft de warmte beter in de woning.

Stop de tocht

Kieren en naden zorgen voor tocht in het huis. Dit zorgt ervoor dat het lastiger is om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Dankzij deurdrangers en tochtstrips kun je voorkomen dat de warmte uit het huis ontsnapt. Tochtwering is belangrijk om je energieverbruik binnen de perken te houden.

Kies voor energielabel A

Alle huishoudelijke apparaten worden voorzien van een bepaald energielabel. Dit label beschrijft hoe zuinig het apparaat is. Vaak gebruiken machines meer energie dan je verwacht. Met een waterbesparende douchekop kun je bijvoorbeeld al flink besparen. Ook wasmachines, tv’s en drogers hebben energielabels waar je op kunt letten.

Vervang de lampen

Als je nog beschikt over oude gloeilampen, is het hoog tijd om ze te vervangen voor ledverlichting. De ledlamp is enorm energiezuinig. Je hebt ze in diverse tinten, zodat je altijd een lamp vindt die bij jou past.

Zelf energie opwekken

Er zijn verscheidene manieren om zelf energie op te wekken. Zo kun je zonnepanelen op het dak van je woning plaatsen (vraag vrijblijvende offertes voor zonnepanelen in jouw regio). Met een zonneboiler is het bovendien mogelijk om zonne-energie te gebruiken. (vraag hier offertes op voor zonneboilers). Zo kun je bijvoorbeeld het kraanwater verwarmen. Daarnaast is het mogelijk om met een hybride waterpomp zelf energie op te wekken. Deze warmtepomp bevat een duurzaam systeem waarmee je warmte uit water, lucht of de grond omzet in warmte die in het cv-systeem gebruikt kan worden

De woning isoleren

Het belangrijkste is dat je de woning goed isoleert. Zo gaat er zo min mogelijk warmte en energie verloren. Hierdoor heb je minder stookkosten. Het dak kun je zelf isoleren voor slechts een paar tientallen euro’s per vierkante meter. De spouwmuren laat je het beste laten isoleren door specialisten (Vraag vrijblijvend offertes op voor isolatie). Zij kunnen de spouwmuurisolatie eenvoudig en professioneel uitvoeren. In ongeveer vijf jaar heb je de kosten van deze isolatie terugverdiend. Bij een beter geïsoleerd huis, krijgt de woning een beter energielabel.

De warmte terugwinnen

Dankzij een speciaal ventilatiesysteem is het mogelijk om de warmte in huis weer terug te winnen. In een normaal ventilatiesysteem wordt de warmte teruggebracht en koude lucht naar binnen gehaald. Dankzij dit bijzondere ventilatiesysteem wordt de warme lucht met de koude lucht samengebracht. Op deze manier komt de warmte voor een gedeelte weer terug met de instromende lucht. Dit systeem wordt ook de WTW-installatie genoemd. WTW staat voor Warmte Terug Winnen. Deze installaties bestaan ook voor de warmte van het douchewater. Met deze handige tips kun je behoorlijk wat energie besparen!