Steelwratjes verwijderen
|

Steelwratjes verwijderen, hoe begin je daar aan?

Steelwratjes verwijderen met appelazijn? Het is maar een van de vele mogelijkheden om steelwratjes zelf te verwijderen. Maar, voor we ons daar aan wagen, willen we eerst even duidelijkheid scheppen over wat dit soort wratjes nu precies zijn, of ze gevaarlijk zijn en hoe ze ontstaan.

Wat zijn steelwratjes

Steelwratjes (of fibromen als je een fan bent van de wat moeilijkere woorden) zijn goedaardige huidtumoren. Je hoeft nu niet in paniek te slaan omdat je het woord “tumoren” leest. Ze zijn absoluut niet kwaadaardig en heel veel mensen hebben er mee te maken. De meeste mensen hebben, los van het feit dat het niet erg mooi is, helemaal geen last van. Het gaat om redelijk loszittende aanhangels op de huid, die in sommige gevallen een beetje kunnen jeuken.

De meest voorkomende plaatsen voor steelwratjes zijn:

  • oksel
  • nek
  • tepel
  • in lies

Interessant weetje: niet alleen mensen kunnen last hebben van steelwratjes. Ook de hond kan ermee te maken krijgen.

Steelwratjes oorzaak

Hoe worden steelwratjes nu veroorzaakt? Waar hebben we ze aan te danken, en kunnen we het voorkomen? Er blijken tal van oorzaken voor steelwratten te zijn. En vaak is het een combinatie van verschillende oorzaken.

De leeftijd

Steelwratjes treden voornamelijk op bij het ouder worden. De leeftijd is dus zeker een belangrijke factor bij het krijgen van dit soort wratten. Let op: steelwratjes zijn niet hetzelfde als ‘ouderdomswratten’.

Overgewicht

Een ander fenomeen dat gelinkt is aan het krijgen van fibromen is overgewicht. Niet iedereen die wat zwaarder is krijgt per se te maken met steelwratjes. En ook niet iedereen die slank is, blijft ervan gespaard. Maar, we zien overduidelijk dat mensen die te kampen hebben met overgewicht een grotere kans hebben op het ontwikkelen van steelwratjes.

Schurende kleding

Een situatie waarbij kleren vaak op dezelfde plek op de huid schuren lijken ook het ontstaan van steelwratjes uit te lokken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wratjes zich voornamelijk voordoen op plaatsen waar kleding schuurt of spant: de kraag, de lies, onder BH-bandjes…

Zwangerschap

Hormonen kunnen ervoor zorgen dat er steelwratjes ontstaan. Iedereen die zwanger is, of het ooit geweest is, weet dat de hormonenbalans in deze periode flink in de war gestuurd kan zijn. Het is dan ook helemaal niet uitzonderlijk dat er steelwratjes ontstaan tijdens de zwangerschap. Vervelend, zeker wanneer het nog eens bovenop al die andere kwaaltjes komt. Maar, geen zorgen: na de zwangerschap verdwijnen die steelwratjes vanzelf.

Menopauze

Om dezelfde reden als bij zwangerschap (een hormonenspiegel die flink het noorden kwijt is) zien we ook steelwratjes in de menopauze opduiken. Daar is de kans zelfs groter, omdat er ook nog het aspect leeftijd meespeelt.

Steelwratjes besmettelijk?

Een veel gehoord misverstand is dat steelwratjes besmettelijk zouden zijn. Dat zijn ze niet. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als iemand in je omgeving last heeft van steelwratjes. Je zal het niet kunnen overkrijgen van deze persoon.

Hoe steelwratjes zelf verwijderen

Steelwratjes wegknippen

Een van de meest effectieve manier om snel van af te komen is met een klein schaartje of nagelknipper. Je kan de steelwratjes gewoon wegknippen. We moeten hierbij wel enkele waarschuwingen geven. Zorg er ALTIJD voor dat je een steriel schaartje of nagelknipper gebruikt. Je materiaal goed ontsmetten met ontsmettingsalcohol is absoluut de boodschap. Daarnaast kan het ook wel zijn dat wanneer je een steelwratje gaat wegknippen, dat het dan flink gaat bloeden. Op zich is dat niet per se erg of gevaarlijk, maar houd er wel rekening mee dat dit kan gebeuren.

Nadat je het steelwratje hebt afgeknipt, is het belangrijk om de wonde goed te verzorgen. Ontsmetten dus, meteen na het knippen, maar ook de dagen nadien tot het helemaal genezen is. Op die manier voorkom je dat het gaan ontsteken.

Steelwratjes verwijderen met appelazijn

Een minder bloederige manier op steelwratjes te verwijderen is appelazijn. Het is volledig pijnloos, maar ook minder snel en doorgaans wel even doeltreffend.

Hoe doe je het ?

  • neem een watje of een wattenstaafje
  • doop het in de appelazijn
  • duw het op de steelwratjes
  • kleef het vast met een pleister of tape
  • ververs 1 à 2 keer per dag

Hoe werkt het?

De appelazijn is zuur! Door het zuur zal de wrat uitdrogen en er uiteindelijk vanzelf afvallen. Bye bye steelwratjes!

Steelwratjes laten verwijderen

Ben je toch wat weigerachtig om zelf aan de slag te gaan? Dat begrijpen we volkomen. Het is niet iedereen gegeven om zomaar in zijn eigen vel te knippen. Anderen zien het gedoe met de appelazijn niet zitten. Je kan best naar je huisarts of een dermatoloog gaan. Zij helpen je ook in no time van je steelwratjes af, bijvoorbeeld door bevriezing.

Vergelijkbare berichten