Stage vanuit uw kot? Deze twee studenten en hun begeleiders tonen dat het kan!

Wie deze website vaker bezoekt, weet dat we fan zijn van gezond, verstandig thuis te werken. We gaven hier eerder al enkele tips voor. Het heeft immers heel wat voordelen: geen files, minder uitstoot en een vertrouwde omgeving, om er maar enkele op te noemen. Maar hoe zit het met jongeren die vlak voor hun professionele leven begint meteen geconfronteerd worden met een pandemie en dus genoodzaakt stage moeten lopen vanuit hun eigen huis, zonder ooit verder een voet in het bedrijf te hebben gezet? Onze stagiair zocht het uit.

Het verhaal van Verena

Verena Celis loopt stage bij Marketingpartner. Een gemiddelde stagedag ziet er thuis voor haar niet veel anders uit dan wanneer ze in het bedrijf zou werken: “Ik werk van 9u tot 17u met een pauze tussen 12u en 12u30. Dat lijken mij heel normale uren.” Als stagiair heb je vaak meer informatie nodig dan als vaste werknemer, omdat je nog niet thuis bent in het bedrijf. Verena ziet enkele minpunten, maar is over het algemeen positief: “Persoonlijke feedback werkt natuurlijk beter dan online feedback, maar vooral omdat de persoon in de buurt is. Online moet je soms wachten tot de persoon waaraan je de vraag stelt beschikbaar is.” Ze ziet in telewerken zowel voordelen als nadelen: “De grootste valkuil van telewerk is dat er meer kans is op miscommunicatie, maar het maakt veel goed dat het thuis een pak minder druk is en ik kan werken in een vertrouwde omgeving. Ik mis het persoonlijke contact wel, maar ik geloof wel dat er toekomst zit in telewerken.”

Philippe Oorts en Verena Celis

Haar stagebegeleider Philippe Oorts is een grote fan van telewerken en is blij om toch een stageplek te kunnen voorzien: “Wij geven al jaren online opleidingen en coaching, zowel in groep als individueel. Voor ons is het een dagelijkse manier van werken. Ons bedrijf is al langer aangepast aan telewerken, we gebruiken bijvoorbeeld al lang software om Webinars te organiseren.” Philippe merkt weinig verschil met de situatie van voor de coronamaatregelen: “Onze medewerkers zijn vertrouwd met telewerken, ze hoeven zich dus niet aan te passen aan een nieuwe situatie. De regering wil van 1,2 miljoen naar 1,9 miljoen telewerkers. Het gaat sowieso een standaard worden. Bovendien is het ook een oplossing voor het mobiliteitsprobleem.” Ook hij ziet zowel voordelen als nadelen: “Er is soms sprake van miscommunicatie, maar eigenlijk gebeurt het zelden. Wat me het meeste stoort aan telewerk is eigenlijk puur praktisch: slechte online verbindingen heb je helaas nooit in de hand! Verder ben ik een grote fan van telewerken omdat het efficiënt is. Meetings zijn vaak veel korter en to the point.”

Het verhaal van Brent

Brent Bertels loopt stage bij Woordbrigade, het moederbedrijf van gezondverstandig.be. Stage lopen in tijden van lockdown, vergt ook aanpassingen, merkt hij op: “Ik zou normaal gezien stage lopen op slechts enkele kilometers van mijn woonplaats. Het is vrij absurd dat zelfs die verplaatsing niet meer mogelijk is. Ik ben wel verbaasd over hoe vlot telewerken kan verlopen. Meetings via videochat zijn kort, efficiënt en duidelijk genoeg om een hele dag verder te kunnen.” De technologische vooruitgang van de jaren doet natuurlijk ook wonderen: “Via het internet bestanden delen, persoonlijk communiceren, plannen en samenwerken is nog nooit zo makkelijk geweest. Er bestaan genoeg applicaties om perfect te weten hoe ver je staat met welke projecten, daar is zelfs geen persoonlijk contact voor nodig. Een paar kliks en je weet perfect waar je staat en wat je kan verwachten.” Hij ziet ook een belangrijke toekomst voor telewerk: “Elke dag uren in de file staan is niet aan mij besteed. Hoe minder kilometers ik doe, hoe meer ik tijd en geld bespaar. Persoonlijk contact blijft voor mij een must, maar mag van mij gerust beperkt blijven tot enkele dagen per week.”

Michel Van den Bosch en Brent Bertels.

Stagebegeleider Michel Van den Bosch is eveneens vertrouwd met telewerk. “Wij werken bij Woordbrigade geregeld samen met freelancers. Het werk stroomlijnen vanop afstand is voor ons dus dagelijkse kost. Toen de voorzichtige vraag vanuit AP Hogeschool kwam om te informeren of Brent zijn stage eventueel kon doorgaan met thuiswerk, heb ik dan ook niet lang moeten nadenken. Meer nog, ik ben een enorme voorstander van telewerk. Waarom zou dat dan ook niet voor stages kunnen?” Michel heeft trouwens niet alleen ervaring met thuiswerk als werkgever, maar ook als werknemer. “Ik heb een poosje gewerkt bij een redactiebureau in Hasselt. Daar waren de werknemers verplicht om enkele dagen per week thuis te werken. De dagen dat we toch op kantoor werkten werden we aangemoedigd om met het openbaar vervoer te komen. Hoe? Onze treintickets werden terugbetaald, onze benzine niet.”

Een gedachte over “Stage vanuit uw kot? Deze twee studenten en hun begeleiders tonen dat het kan!

  • 14 mei 2020 om 06:46
    Permalink

    Ik ben al vele jaren voorstander voor thuiswerk. Wat niét zo heel verstandig is, is die beker thee vlak naast die laptop. Heeft vooral de portemonnee van mijn dochter zeer recentelijk mogen ondervinden.

Reacties zijn gesloten.