Heb jij een slapend contract en waarom moet je er iets aan doen?

Wie regelmatig van energieleverancier verandert, bespaart honderden euro’s per jaar. Je kan echter ook veel geld verliezen door slapende energiecontracten. Wat zijn ze en hoe herken je ze? Heb je een slapend contract en wat kan je eraan doen?

Wat zijn slapende energiecontracten?

Contracten die niet meer aangeboden worden 

Slapende energiecontracten zijn energiecontracten die niet meer actief aangeboden worden door energieleveranciers. Ze zijn niet meer op de websites of op prijsvergelijkingssites te vinden. Je contract wordt gewoon elke periode verlengd zonder daar meer aandacht aan te besteden. 

Contracten die toch voor bestaande klanten doorlopen

Nieuwe klanten kunnen deze contracten dus niet meer kiezen. Bestaande klanten blijven echter wel hangen onder de slapende energiecontracten, en dat is soms nadelig. Zeker nu de energieprijzen zo laag staan. 

Heb jij een slapend energiecontract?

Door twee simpele vragen te stellen kan je makkelijk te weten komen of jij een slapend energiecontract hebt: 

  • Vind je de naam van je contract terug op de website van je energieleverancier?
  • Is het voor nieuwe klanten mogelijk om in te tekenen op het contract dat jij nu hebt?

Als je 2 keer nee geantwoord hebt, dan zit je waarschijnlijk in een slapend energiecontract. Ben je toch niet helemaal zeker? Doe dan de test van CREG

Slapende energiecontracten onder vuur

Momenteel komen slapende energiecontracten vaak voor in het nieuws. De Kamercommissie Energie heeft immers groen licht gegeven voor een wetsvoorstel dat deze contracten verbiedt. Daarbij worden energieleveranciers verplicht om 2 maand voor het aflopen van het contract een overzicht te geven van alle actuele contracten. 

Als de klant een slapend contract heeft, dan moet de leverancier een nieuw voorstel doen. Komt hier geen reactie op, dan wordt de klant automatisch naar het goedkoopste actuele contract omgezet. 

Met deze wet krijgen klanten een vergelijkbaar overzicht van de actuele energiecontracten. Daardoor wordt de energiemarkt transparanter en de energiefacturen goedkoper.

Vind het meest voordelige energiecontract

Veel Belgen zijn niet echt op de hoogte van hun energiecontract. Dit komt voornamelijk omdat ze een gebrek aan tijd en inzicht in hun energiefactuur hebben. Toch kan het de moeite lonen om je contract af en toe eens van dichterbij te bekijken — en om ook eens te kijken naar andere energieleveranciers.

Via een prijsvergelijker, kan je zelf de verschillende leveranciers en hun contracten vergelijken. Neem dus zeker eens een kijkje op de prijsvergelijker!